IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АмЧам: Протекционистичните мерки в България са опит за справяне с конкуренцията

90% от инвестициите се правят на места, където има върховенство на закона, коментира Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара

11:57 | 28.05.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Текущата ситуация на пазара у нас може да бъде използвана за популистки и протекционистични цели. Това е мнението на Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара (АмЧам), изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Светът е бизнес".

Правят се опити да се нарушат основните принципи на общия пазар на Европейския съюз, коментира още той. Например - оказа се натиск върху хранителната индустрия да предоставя български стоки като начин за справяне с международната конкуренция. Това е неправилно, допълни Иванов. 

„Оптимизмът ще ни изведе от настоящата ситуация. Виждам тенденция на нарастване на броя наети лица спрямо този на загубилите работата си на седмична база към 24 май", посочи той.

Иванов смята, че тази криза няма фундаментална основа.

„Тя е криза на страха, затова спадът беше рязък, без да има проблем с ликвидността. Но тя успя да покаже, че българинът може да бъде дисциплиниран", каза главният изпълнителен директор на Американската търговска камара.

По темата за диференцираната ставка на ДДС за ресторанти той очаква ефектът да е като домино.

„Българският манталитет възприема държавата като враг от времето, преди да се освободим от турско робство", посочи Петър Иванов. „Намаляването на ДДС е идея, която дава възможност да преодолеем това", допълни той.

Главният изпълнителен директор на Американската търговска камара разкри, че 90% от инвестициите се правят на места, където има върховенство на закона. Коментарът му е по темата за промяната на веригите на доставки.

„Има национализъм на Балканите, но Югоизточна Европа трябва да се обедини като общ пазар", настоява той.

Петър Иванов прогнозира, че енергийните инвестиции ще се свият с 20%, но трафикът в интернет ще нараства консистентно.

„Дейта центровете ще бъдат стабилна инвестиция и за енергийния сектор в бъдеще. Много енергия ще се усвоява от дигиталната индустрия, не само от промишлеността", очаква главният изпълнителен директор на Американската търговска камара.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още