IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международна организация се обяви против новите правила за борсова търговия в ЕС

ICMA смята, че разпоредбите ще увеличат волатилността и разходите за трансакции

13:57 | 28.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Големите банки и мениджърите на активи засилват лобистката кампания срещу новите европейски регулации за борсовата търговия, като се аргументират, че правилата биха засилили пазарния стрес по време на пика на коронавирусната епидемия.

Правилата за поемане на провалени сделки с акции и облигации „биха превърнали кризата в катастрофа“, като добавят още повече волатилност и разходи към транзакциите, информира Bloomberg, като се позовава на доклад, публикуван в четвъртък от Международната асоциация на капиталовите пазари (ICMA).

Асоциацията заявява, че правилата могат да добавят 35 млрд. евро (38,6 млрд. долара) годишно към разходите за сделки. Тя изпрати писмо до властите в ЕС през миналата седмица с молба да преразгледат политиките преди въвеждането им през следващия февруари. Европейската комисия - изпълнителният орган на Европейския съюз, разглежда искането на индустрията и обмисля проблема, заяви в сряда говорител на институцията.

Коронавирусната криза, която вече предизвика спешни пакети с помощи за финансовата индустрия, принуждава компаниите и регулаторите да обмислят по-трайни промени в правилника. Европейските власти също дискутират промени в ревизираната Директива за пазарите на финансови инструменти, или MiFID II, за да облекчат тежестта за трейдърите.

Нарастващият хаос

Новите правила на ЕС ще принудят инвеститорите да „спасяват“ неуспешните сделки, като помолят трета страна да придобие активите чрез понастоящем незадължителната сделка за изкупуване. Продавачът, който не успее да прехвърли активите в уговореното време или на договорената цена, може да бъде принуден да поеме всяка разлика в разходите.

Инвеститорите  могат също така да бъдат задължени да плащат обезщетение в брой, ако дадена сделка не може да бъде приключена.

Скокът на волатилността  през март предизвиква увеличение в броя  такива случаи, като в около 12% от трансакциите продавачите не успяват да прехвърлят активите, според Европейския орган за ценни книжа и пазари.

Докато компаниите се опитват да разрешат проблемите на сетълмента, ICMA заяви, че новите правила ще преобърнат голяма част от практиките в индустрията и ще осуетят доброволния процес на съгласуване на трансакциите.

„Опитът за изкупуване на силно неликвидни ценни книжа и купуването на активи на каквато и да било цена би било напълно дестабилизиращо“, казва Анди Хил, старши директор на отдела за пазарна практика и регулаторна политика в ICMA.

Хил допълва, че европейските власти трябва да преразгледат регулациите си  и да направят задълбочен анализ на разходите преди правилата да влязат в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
знач не за добре..---значи Е за добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
далеч е от моята сфера, но щом безделниците плачат, знач не за добре.. света ще съществува и без борсовите спекуланти, никва полза от тях и от борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още