IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Димитров: Никой не се е оплаквал от натиск от Живков

Създадена е „стройна схема” и заводите, които са горили отпадъци, вече няма да го правят, увери ресорният министър

10:50 | 29.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров отказа да коментира ареста на заместника си Красимир Живков. Димитров обаче увери, че е съдействал на прокуратурата за всичко, което е поискала от него.

Никой не се е оплаквал за оказван натиск от страна на Живков, каза още екоминистърът в ефира на Нова телевизия. Самият Димитров не е наясно и как може да се притиска някого, при положение, че нотификациите за боклук идват от чужбина и самата процедура минава през няколко души. 

“В министерството аз имам правото да уволнявам, а не заместник-министърът. Уволненията се извършат от мен и на регионалните структури - директорите. Техният състав обаче се уволнява по места от директорите”, добави министърът на околната среда и водите. Попитах дали има уволнения в структурата с отпадъците и се оказа, че има – една жена, миналата година, която се е справяла слабо с дейността си. Тя обаче не е отговаряла за тези неща”, коментира още Димитров. 

На въпрос дали има създадени условия да не се проверява и да се гори или третира нещо, което е забранено, той отговори така: „Аз платих от джоба си един център, който да наблюдава вноса в България. Не ми е било детска мечта. Както сега има 240 депутати – да дойде по-достойният, изобщо няма да го бавя. Но някак си все на мен се случва”, обясни той и допълни, че е коментирал проблемите, притесненията и какво предстои да се направи с главния прокурор и премиера.

Емил Димитров посочи, че се среща периодично с Иван Гешев, за да разговарят. „За 40 дни успяхме да овладеем границите, успяхме да се разберем с бизнеса, който внася отпадъци – легално през чужбина, това да става през пристанищата, с влакове и под контрол. Разбрахме се и ако бъде внесен отпадък с фалшиви документи – къде ще попадне”, каза той.

Според Димитров е създадена „стройна схема” и заводите, които са горили отпадъци, вече няма да го правят. „Оставили сме циментовите заводи само на три места, където да контролираме. Имаме редица усилия”, заключи министърът. 

Припомняме, че вчера се проведе мащабната специализирана операция в Министерството на околната среда и водите, в дома и вилата на заместник-министъра на екологията Красимир Живков в Ботевград, както и в къщата и офисите на бизнесмен в Русе. В основата на акцията бе трафикът на боклук от Италия. Според обвинението Живков е участвал в организирана престъпна група за злоупотреба с отпадъци и ще му бъде повдигнато обвинение за внос на отпадъци от Италия, заяви пред медиите вчера говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Красимир Живков е указвал натиск да се дават разрешения за внос на отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
че е кой е казал друго освен че проблема е корупционен :) както всички други проблеми у нас..корумпирано общество изкарва корумпирани политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
Проблема не е горенето на ***, а какво има в отпадъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още