IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изчезващите руски туристи ще подкрепят рублата

Разходите на руснаците по време на ваканция в чужбина ще намалеят с 50% тази година

21:40 | 29.05.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Руснаците бяха посъветвани да пропуснат ваканцията в чужбина тази година, послание, което се очаква да заздрави рублата, пише Bloomberg.

Премиерът Михаил Мишустин предупреди тази седмица руснаците да не ходят на ваканция в чужбина, като заяви, че „може да бъде платена твърде висока цена за няколко дни почивка“, тъй като битката за овладяване на коронавируса продължава.

Разходите на руснаците по време на ваканция в дестинации като Турция, Финландия и Тайланд обичайно надхвърлят приходите от чуждестранни туристи в Русия с около 20 млрд. долара на година, сочат данни на Bloomberg Economics.

Икономистът от Renaissance Capital София Донец счита, че разходите на руснаците по време на ваканция в чужбина ще намалеят най-малко с 50% тази година.

„По-голямата част от туризма може да остане в Русия през тази година. Това ще бъде силен фактор в подкрепа на рублата“, отбелязва Донец в интервю по телефона от Москва.

Руснаците, които си останат у дома, ще допринесат за поскъпване на рублата с четири процентни пункта спрямо долара, без да се вземат предвид други фактори, които може да неутрализират последиците, допълва тя. Валутата е прибавила 5,3% този месец, ограничавайки загубите си от началото на годината до 12%, след като беше подложена на натиск от срива на цените на петрола и отлива от по-рискови активи. Руснаци Руснаци

Последиците за туризма ще „компенсират частично последиците от по-ниските цени на петрола и ограничения износ“ върху рублата, въпреки че изкупуването на валута от централната банка ще бъде допълнителен фактор, коментира икономистът от ING Дмитрий Долгин в имейл.

Границите на Русия са затворени от 30 март заради разпространението на коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
polki
преди 3 години
" Границите на Русия са затворени от 30 март заради разпространението на коронавируса."По-добре да си ги държат това лято и да не ги пускат зад граница. Като гледам статистиката всеки ден има по 8-10 хил новозаразени в русия... https://***.worldometers.info/coronavirus/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още