IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващото напрежение между САЩ и Китай оцвети европейските борси в червено

Въпреки това паневропейският индекс Stoxx 600 отчита ръст от 3% от началото на май

20:04 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Европейските борси затвориха с понижения в петък, след като ескалиращото напрежението между САЩ и Китай заличи положителните настроения през седмицата на фона на възобновяването на икономиките в целия континент, информира CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с понижение от 1,44% до 350,36 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 2,29% и достигна ниво от 60,76,6 пункта. Френският CAC 40 намаля с 1,59% до ниво от 4695,44 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 1,65% до 11 586,85 пункта.

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да проведе пресконференция в петък „относно Китай“, а пазарите прогнозират по-нататъшно влошаване на отношенията между двете най-големи икономики в света.

От своя страна Франция ще започне втората фаза от облекчаването на блокадите си, като ресторанти, барове и кафенета ще могат да отворят отново врати на 2-и юни. Междувременно във Великобритания групи от до шест души от различни домакинства ще могат да се срещат  в градини и паркове от понеделник, при условие че членовете на различните домакинства спазват дистанция от 2 метра.

Еврокомисарят по търговията Фил Хоган каза пред членовете на парламента на ЕС в четвъртък, че блокът е готов на компромиси в преговорите след  Brexit с Великобритания през следващата седмица и призова британските си колеги да направят същото.

От друга страна Renault започна преговори със синдикатите за мащабно преструктуриране на френските си фабрични операции, докато производителят на автомобили обмисля съкращаването на 15 000 работни места в световен мащаб  на фона на спада в продажбите си.

Брутния вътрешен продукт на Швеция е нараснал с 0,1% през първото тримесечие на годината, надминавайки очакванията на анализаторите за свиване с 0,6%. Швеция беше една от малкото държави в Европа, която не предприе твърде строги мерки срещу разпространението на пандемията от коронавирус.

Акциите на Tui поевтиняха с над 14%. Англо-германският туристически оператор обяви, че е отменил всички отвъдморски ваканции на британци до 1 юли заради пандемията.

Книжата на Rolls-Royce се търгуваха с почти 14% по-ниско, след като S&P понижи кредитния рейтинг на производителя на самолетни двигатели до ниво „джънк“.

Акциите на немският доставчик на фармацевтично оборудване Sartorius поскъпнаха с почти 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още