IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Починалите у нас от тютюнопушене са много повече, отколкото от COVID-19

Мерките за ограничаване на глобалната епидемия от тютюнопушене изглеждат недостатъчни и непропорционални

16:03 | 31.05.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През последните шест месеца много повече хора са загубили живота си от тютюнопушене, отколкото от коронавирус. Според изследване за шест месеца болестта е погубила 68 души в България, а в световен мащаб - 224 172. А тютюнопушенето е довело до смъртта на 11 048 души у нас и 3 532 583 по света.

Това обявиха Коалицията за живот без тютюнев дим и Офисът на Световната здравна организация в България на 31 май 2020 г. на съвместна пресконференция, посветена на Световния ден без тютюнопушене.

Въпреки че глобалната епидемия от тютюнопушене е погубила много повече човешки животи от COVID-19, мерките за ограничаването ѝ изглеждат недостатъчни и непропорционални. Същевременно българските деца и младежи се нареждат на първите места по тютюнопушене, а иновативните продукти и агресивните кампании на тютюневата индустрия представляват все по-голяма заплаха за тях.

Тютюнопушенето взема повече жертви от COVID-19 и застрашава повече младите и активни групи от населението, включително бъдещите майки, обяви Христо Иванов, научен сътрудник към Коалицията за живот без тютюнев дим, който представи данни от сравнително изследване между COVID-19 и тютюнопушенето. 

“Въпреки че обществената и електорална подкрепа в България за решителни действия срещу тютюнопушенето е равностойна, и дори надвишава, тази за мерките срещу COVID-19, решителността за ефективни действия за намаляване на жертвите от тютюнопушенето у нас изглежда несъразмерно по-малка от тази, демонстрирана спрямо COVID-19 през първите 6 месеца на пандемията”, подчерта Иванов.

Същевременно българските деца и младежи на 11 и 15 години се нареждат на първо, а 13-годишните – на второ място по тютюнопушене през последните 30 дни сред 45 европейски страни, сочат данни от доклад “На фокус: здравето и благополучието на юношите“ на СЗО, представени на пресконференцията. Докладът представя резултати от изследването „Поведение и здраве при деца в училищна възраст – HBSC“, което се провежда на всеки четири години.

Според данните пушилите през последните 30 дни юноши на 11 г. са 9%, а делът им достига до 26% при 15-годишните момчета и 38% при 15-годишните момичета. “Данните за тютюнопушенето сред децата са наистина опустошаващи. Тази година темата на 31 май, определена от СЗО, е “Защита на младежите от манипулациите на индустрията и от употреба на тютюн и никотин”. И ние като общество сме длъжни да направим всичко възможно, за да ги предпазим от тази смъртоносна опасност”, коментира доц. Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО в България.

“Една от сериозните заплахи пред младите хора днес са новите тютюневи продукти, които индустрията промотира с все по-привлекателни и агресивни реклами”, предупреди д-р Гергана Гешанова. Тя заяви, че са необходими строги регулации за този тип продукти като превантивна мярка и се позова на становище на Международния съюз за борба с туберкулозата и белодробните заболявания.

В подкрепа на превенцията на тютюнопушенето сред младите хора се изказа и Антоана Гочева, заместник-председател на Асоциацията на студентите медици в София и национален отговорник по обществено здраве. За да отговори на систематичните, агресивни и продължителни тактики на тютюневата индустрия за привличане на ново поколение потребители на тютюн, по повод 31 май, Световната здравна организация обяви кампания в световен мащаб, която цели да предпази децата и младите хора от смъртоносното въздействие на тютюнопушенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
щото по принцип пък има връзка между цигарите и тоя вирус... нали :) а починалите от токов удар как са ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
V.At.
преди 3 години
Да, както винаги. Една статия, насочена против тютюнопушенето се превръща в дебат за Путин, Тръмп и т.н. Като навремето скеча за краставицата. Или вица за Иванчо, който каквото и да му покажеш си мисли за секс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Точно така, изскимти поредната си глупост, щото по същество - нищо.Кажи, бе, кой нареди на Малкото Пу да затвори расийката? Нали си специалист - разбирач, знаещ как били накарали правителствата по света да затворят?! Айде, казвай, кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Лапников , време е за апчето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ахааа, значи когато Малкото Пу затваря, всичко е наред и ОК, но когато Белия свят затвори, са загyбеняци и някой им нарежда?! Ей това е логика, гаспада шизофреници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
Hahoto
преди 3 години
*** Ватников, Пу-то и той иска да намаже с Ковида, за това затваря. Днес затваря, утре национализира в други ден приватизира! Какво ревеш като вдовишка за кожена каишка!? Все гледаш на дедо ти Вова в чинийката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Отговаряй, старшинка!Кой заповяда отгоре на малкото Пу да затвори расийката??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
убива мозъка на безмозъчните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
И какво общо има тютюнопушенето с COVID-19, че трябва да правим подобни сравнения? Първото е по желание, това не е болест, а въпрос на личен избор. А вирусът убива без да пита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
А на твоя идол, Малкото Пу, кой му нареди отгоре?Нали бил най-големия, най-независимия и велик държавник??!Ако е така, значи есичко, каквото си дрънкал досега за малкото Пу е било лъжа.Хайде, отговаряй, кой нареди на Пу отгоре да затваря??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още