IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът за удължаването на управлението на Путин ще се състои на 1 юли

Според руския президент гласуването може да се състои, тъй като коронавирусната пандемия в страната отслабва

20:34 | 01.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин пренасрочи референдума, който трябва да му открие пътя за оставане на власт до 2036 г., за идния месец, след като правителството му съобщи, че коронавирусната криза утихва, предава Bloomberg.

Референдумът, който първоначално беше планиран за 22 април, преди пандемията да наложи отлагането му, ще се проведе на 1 юли, каза Путин пред официални представители по време на видеоконферентна връзка от резиденцията си извън Москва в понеделник. Гласуването трябва да продължи една седмица, за да се гарантира безопасността му, съобщи председателката на руската Централна избирателна комисия Ела Памфилова.

„Като цяло успяваме да разрешим най-големия проблем, предотвратявайки развитието на експлозивното естество на ситуацията в най-лошия сценарий“, каза Путин в началото на заседанието. „Това ни позволява да се върнем към нормален живот“, допълни той.

Въпреки това руският президент запази очакването по време на предаваното по телевизията заседание, като поиска от министър да провери възможни проблеми с графика, преди да даде окончателното си одобрение.

„Много разчитам, че руските граждани ще участват възможно най-активно в гласуването за определянето на параметрите на основния закон“, заяви той.

В момент, когато Русия бавно излиза от двата месеца на блокада за ограничаване на разпространението на новия коронавирус, Кремъл бърза да проведе гласуването. Ограниченията в комбинацията със спада на цените на петрола, който е основният износ на Русия, доведоха до свиване на икономическата дейност с една трета и понижиха рейтинга на президента, сочат данни на институтите Левада и FOM. Според допитването на Левада одобрението за Путин е достигнало най-ниското си ниво от две десетилетия.

Русия има третия по големина брой на заразени с COVID-19 в света. Общият брой на случаите достигна 414 878 в понеделник, а починалите остават относително малко – 4855.

Първоначално референдумът изглеждаше чиста формалност, след като парламентът и Конституционният съд одобриха за по-малко от седмица предложените от Путин промени през март, които му позволяват да се бори за още два 6-годишни мандата, след като настоящият му мандат изтече през 2024 г.

Допитване от 30 май от държавния социологически институт ВЦИОМ установи, че 61% от анкетираните са заявили, че планират да подкрепят инициативата.

1 юли може да бъде обявен за неработен ден заради референдума, съобщи държавната осведомителна агенция РИА „Новости“. Правителството ще предприеме необходимите стъпки, за да предотврати нова епидемия от коронавирус по време на гласуването, заяви Памфилова.

„Ще бъде по-безопасно от участието в други събития и определено ще е по-сигурно, отколкото ходенето в магазина“, каза тя и добави, че избирателната комисия ще прави проверка на температурата и ще предоставя писалки за еднократна употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
без да съм чел нищо по темата, залагам 20 рубли че путин печели с 81% +/- 1%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Бърза, бърза Малкото Пу, че нещата отиват на изуй ***!:)) Тия ще ги призная за най-умствено увредената нация, ако го преизберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още