IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-новата жена милиардер в света се появи след скъп развод в Азия

Юен Липин получи богатство от 3,2 млрд. долара след раздялата със съпруга си

22:25 | 01.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Нова жена милиардер се появи след една от най-скъпите раздели в Азия, предава Bloomberg.

Ду Уеймин, президент на Shenzhen Kangtai Biological Products, е прехвърлил 161,3 млн. акции от производителя на ваксини на бившата си съпруга Юен Липин, сочи документ от 29 май. Това веднага я поставя в редиците на най-богатите хора в света.

Към края на борсовата търговия в понеделник книжата бяха на стойност 3,2 млрд. долара.

49-годишната Юен притежава акциите директно, но е подписала споразумение, с което делегира правата за гласуване на бившия си съпруг, показват документите. Канадската гражданка, която живее в Шънджън, е била директор на Kangtai между май 2011 г. и август 2018 г. Сега тя е заместник-генерален мениджър на филиала Beijing Minhai Biotechnology. Юен има бакалавърска степен по икономика от Пекинския университет по международен бизнес и икономика.

Цената на акциите на Kangtai нарасна над два пъти през последната година и продължи по възходящата траектория от февруари насам, когато компанията обяви план да разработи ваксина срещу коронавируса. Пазарната стойност на Kangtai възлиза на 13 млрд. долара, въпреки че цената на акциите й намаля с 3,6% в понеделник след новината за условията на развода.

Нетното богатство на Ду намалява до около 3,1 млрд. долара спрямо 6,5 млрд. долара преди раздялата, изключвайки обещаните акции.

56-годишният Ду е роден в семейство на земеделци в китайската провинция Дзянси. След като учи химия в колежа, той започва да работи в клиника през 1987 г. и става мениджър по продажбите в биотехнологична компания през 1995 г., показва проспектът от първичното публично предлагане на Kangtai през 2017 г. През 2009 г. компанията придоби Minhai, фирмата, която Ду основа през 2004 г., и той стана президент на обединеното предприятие. 

Бързо растящата икономика на Китай се превърна в двигател за най-богатите хора в страната, а Ду е не е единственият магнат, който трябваше да плати солена цена за развода си. През 2012 г. У Ядзюн, която в един момент беше най-богатата жена в страната, прехвърли дял на стойност около 2,3 млрд. долара на бившия си съпруг Цай Куей, който е съосновател на строителната компания Longfor Group Holdings. През 2016 г. технологичният милиардер Джоу Яхуей даде 1,1 млрд. акции от компанията си за онлайн залагания Beijing Kunlun Tech на бившата си съпруга Ли Циун след съдебно споразумение.

Най-скъпият развод в историята е този на Джеф и Маккензи Безос. Основателят на Amazon даде 4% от компанията за онлайн търговия на дребно на бившата си съпруга, която сега има състояние от 48 млрд. долара и е на четвърто място сред най-богатите жени в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още