IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония поведе зелената вълна на борсите в Азия днес

Инвеститорите започват да показват оптимизъм за световната икономика, но не и за отношенията между САЩ и Китай

11:29 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Lisa Maree Williams/Bloomberg</p>

Снимка: Lisa Maree Williams/Bloomberg

Основните борси в азиатско-тихоокеанският регион затворих сесията във вторник с повишения, докато инвеститорите продължават да следят за възобновяване на икономиките след облекчаване на мерките срещу разпространението на коронавируса, информира CNBC.

В Япония измерителят Nikkei 225 добави 1,19% до 22 325,61 пункта, след като акциите на Softbank Group поскъпнаха с 3,33%. Индексът Topix приключи сесията с повишение от 1,21% при 1587,68 пункта. В Южна Корея показателят Kospi се повиши с 1,07% до 2087,19 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng  добави с 0,92% до 23 952,02 пункта. В континентален Китай измерителят Shanghai composite нарасна с 0,2% до 2921,40 пункта, докато Shenzhen component отчете слаб ръст от 0,09% до 11 112,50 пункта.

Австралийският бенчмарк  ASX 200 затвори с повишение от 0,27% при 5835,10 пункта.

Към 11:14 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,77 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,681 щатски долара.

„Изглежда, че глобалните здравни и финансови кризи до голяма степен са под контрол“, пише в бележка Джоузеф Капурсо, ръководител на отдела за международна икономика в Commonwealth Bank of Australia. „Високочестотните индикатори, които следим, предполагат, че глобалната икономика се възстановява от рецесията, въпреки че V-образното възстановяване е малко вероятно“, коментира той.

В изявление, публикувано във вторник, в което бе обявено решението на Централната банка на Австралия да запази настоящите настройки на паричната си политика, управителят на Филип Лоу казва: „През последния месец процентът на зараза е намалял в много страни. Ако това продължи, ще започне възстановяване на световната икономика, подкрепено както от големите фискални пакети, така и от значително облекчаване на паричната политика“.

Все пак развитието на неотдавнашното напрежение между САЩ и Китай натежава над настроението на инвеститорите.

Ройтерс съобщи в понеделник, позовавайки се на свои източници, че Китай е разпоредил на държавните компании в страната  да спрат временно покупките на соя и свинско месо от САЩ. Това стана на фона на неотдавнашното съобщение на президента на САЩ Доналд Тръмп, че ще започне да предприема действия за премахване на специалното отношение към Хонконг след одобрението от Китай на спорния нов законопроект за националната сигурност на автономния град.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още