IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането на домакинствата във Великобритания с рекорден спад през април

Задълженията по кредитните карти са се свили със 7,8%

16:28 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Показателят за заемите, отпуснати на домакинствата във Великобритания, е спаднал през април, отразявайки въздействието на първия пълен месец на блокада върху икономиката на страната.

Средно домакинствата са изплатили 7,4 милиарда паунда (9,3 милиарда долара) потребителски кредити през април -  най-много от началото на статистиката през 1993 г., информира Bloomberg, позовавайки се на съобщение от Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия.

Домакинствата и предприятията в Обединеното кралство са продължили да увеличават депозитите си. Собствените парични средства на домакинства, нефинансови и финансови предприятия са нараснали с 37,3 млрд. паунда през април след увеличение от 67,3 млрд. паунда през март.

Междувременно затварянето на пазара на жилища означава, че кредиторите са отпуснали много малко жилищни заеми. Броят на одобрените кредити е  спаднал до 15 800.

Въпреки че властите започват да облекчават блокадата срещу разпространението на коронавируса, ефективното затваряне на икономиката от 23 март тласка Великобритания към най-дълбоката ѝ рецесия за последния век. Активността в промишления сектор е продължила да се свива през май, а данните от вторник показват, че цените на жилищата отбелязват най-големия си месечен спад от 2009 г.

По-голямата част от изплащанията са на задължения по кредитни карти, докато годишният темп на растеж на това кредитиране е отрицателен за втори месец поред, свивайки се със 7,8%. Растежът на другите заеми остава положителен, но слаб.

С намалените възможности за харчене домакинствата може да натрупват спестявания, потенциално поставяйки основата за рязък скок в потребителските разходи през 2021 г. Въпросът е кога ще се почувстват уверени да харчат отново, след като животът се върне към някаква нормалност, коментират икономисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още