IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията с оптимизъм на фона на гражданските бунтове*

Предупреждението на Тръмп, че ще изкара военните на улиците и нарастващото напрежение с Китай създават притеснения

17:41 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията във вторник на зелена територия, а инвеститорите се съсредоточават върху възобновяването на икономиката от пандемията от коронавирус и гражданските протести, обхващащи цялата страна, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава със 171,40 пункта, или с 0,66%, до ниво от 25 643,99 пункта. Широкият измерител S&P 500 нараства с 10,12 пункта, или с 0,33%, до 3067,27 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,14%, или 13,81  пункта, до 9570,39 пункта.

Акциите на American Airlines, United Airlines и Southwest поскъпват с повече от 3%. Книжата на Gap и Kohl се търгуват по-високо съответно 2,7% и 1,9%.

В предборсовата търговия фючърсите на индексите спаднаха заради последното обръщение от Белия дом в понеделник вечерта, в което президентът Доналд Тръмп заяви, че ще разположи военните по улиците, ако щатите и градовете не успеят да потушат демонстрациите.

"Мобилизирам всички федерални и местни ресурси, граждански и военни, за да защитя правата на спазващите закона американци", заяви Тръмп. „Ако град или щат откажат да предприемат действията, необходими за защита на живота и имуществото на техните жители, тогава ще разположа там военните на Съединените щати и бързо ще реша проблема за тях“, коментира той.

Фондовата борса до голяма степен игнорира вълненията, но това може да се промени, ако инвеститорите сметнат, че протестите ще продължат през лятото, нарушавайки плановете на щатите за рестартиране на икономиките  и накърнявайки доверието на потребителите.

„Добрата новина за ваксините помогна за настроенията през май, но отношенията между САЩ и Китай и гражданските вълнения могат да откраднат светлината на прожекторите през юни“, каза Лори Калвасина, главният стратег в RBC.

Междувременно напрежението с Китай продължи да нараства, като Поднебесната империя разпореди на държавните компании да спрат покупките на соя и свинско месо от САЩ, стана ясно в понеделник. Този ход беше направен, след като Тръмп каза, че ще предприеме стъпки за премахване на специалния статус на Хонконг в отговор на противоречивия нов законопроект  за националната сигурност на града, приет от китайския парламент.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива съответно от 0,664% и 1,469%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,52 пункта.

Еврото поскъпва с 0,47% до 1,119 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 0,79 долара до 39,11 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат повишение от 0,61 долара до 36,05 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,23% до 1754,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още