IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашена ли е икономиката на Черна гора?

Близо 2 млн. чужденци посещават страната в летния сезон, а 400 хил. от тях са сърби, коментира анализаторът Николай Кръстев

19:14 | 02.06.20 г. 3
Застрашена ли е икономиката на Черна гора?

Решението на властите в Черна гора да не допускат граждани от Сърбия заради коронавирусната инфекция доведе до засилване на напрежението и зададе допълнителен остър тон и неяснота между двете държави. Ако Черна гора се лиши от този пазар, не е изключено да пострада сериозно в икономически план. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев, журналист и международен анализатор.

"Близо 2 млн. чужденци посещават Черна гора в летния сезон. От тях 400 хил. са сърби. Те правят около 800 хил. нощувки там", посочи журналистът. 

Кръстев обясни, че Сърбия са отнася патерналистично към Черна гора. Според него ключът в подобряването на отношенията между двете държави е в двамата президенти - Александър Вучич и Мило Джуканович, но не предвижда скоро те да осъществят обща среща. "Вероятно летният сезон ще бъде загубен за сръбските туристи в Черна гора", коментира анализаторът.

"Там, където говорят парите, политиката трябва да мълчи. В случая не е така, но трябва да се намери общ интерес за оцеляването на черногорския туризъм", посочи Кръстев.

"Регионалният съвет за сътрудничество прогнозира в изследване, че 20% от туристическите агенции в Западните Балкани са преустановили дейност по време на пандемията. 42% са съкратили драстично своите разходи. 41% от пък са тези, които могат да оцелеят без особено да съкращават разходи. 72% от тях очакват помощ от местните правителства. Най-сериозният пример за това е Сърбия", отбеляза Николай Кръстев.

Повече вижте във видето, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Объркал си сайта, чичо.Това не е На всеки километър или тълпа пенсионери, фенове на Бай Тошо, че да блеснеш с подобни глупости и измишльотини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
Веск
преди 3 години
Ще поканим сърбите на нашето мутро_бетоно_чалго_морие и като видят какво е у нас чудо невиждано сърбите повече няма да изоставят стария другар Черна гора. А относно проваления сезон ще кажа това. Някой ни подучи да развиваме туризъм вместо заводи дето бачкат 12 месеца на трисменен непрекъснат режим - щото такива много имаше едно време. Сега няма на кого да се сърдим. Последния етап на индустриализацията след 1980та беше на път да ни направи Япония на Балканите. Ееее, не стана, но сега имаме бетоно_празно_морие. Хахахахахаха. Същото ще е и в Черна гора тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Не бях мислила по въпроса. Повече ме интересува нашата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още