IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отварянето на икономиката продължава да подкрепя американските борси

Инвеститорите все още не са притеснени от демонстрациите в САЩ след смъртта на Джордж Флойд

23:23 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Американските индекси записаха ръстове във вторник, докато инвеститорите следят отварянето на икономиката след блокадата заради коронавируса, докато в САЩ продължават гражданските вълнения, пише CNBC.

S&P 500 се изкачи с 0,8% и приключи деня при 3080,82 пункта, достигайки върха си за сесията, когато оставаха по-малко от 30 минути преди финала ѝ.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average са повиши с 267,63 пункта, или 1,1%, а технологичният Nasdaq Composite напредна с 0,6 на сто до 9608,37 пункта.

Книжата на компаниите, свързани с отварянето на щатите, отново се представиха по-добре от останалите. Цената на акциите на Citigroup, Wells Fargo и Bank of America скочи с поне по 0,9%. Gap завърши деня със 7,7% повишение, а Southwest – с 2,6%.

Други пазари показаха оптимизъм, след като бизнесът в страната отново започва работа след блокадите. Цените на петрола записаха 1,9% повишение.

Движенията на борсите се наблюдават, след като в понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще се обърне за помощ към военните, ако щатите и градовете не успеят да се справят с демонстрациите.

„Мобилизирам всички федерални и местни ресурси, граждански и военни, за да защитя правата на спазващите закона американци“, заяви държавният глава. „Ако някой град или щат откаже да предприеме действията, необходими за защита на живота и имуществото на жителите си, тогава ще разположа военните на Съединените щати и бързо ще им реша проблемите“, коментира той.

Пазарът до голяма степен игнорира вълненията около демонстрациите, но това може да се промени, ако инвеститорите сметнат, че протестите могат да продължат през лятото, обърквайки плановете на щатите за отваряне на икономиката и засегнат потребителското доверие.

„Добрите новини за ваксините помогнаха на акциите през май, но отношенията между САЩ и Китай, както и гражданските вълнения могат да се окажат под светлината на прожекторите през юни“, пише Лори Калвасина, главен стратег в RBC. „S&P 500 продължава да е движен предимно от новините“.

Ню Йорк наложи вечерен час до 7 юни, за да овладее протестите. Подобни вечерни часове бяха въведени и в други градове в страната с цел разпускане на масовите събития.

В понеделник, първия ден от юни, пазарът записа лек ръст.

Инвеститорите продължават да се фокусират върху напредъка на отварянето на икономиката, подкрепяйки акциите на авиокомпаниите и круизните оператори. Въпреки това мнозина на Wall Street са притесенени, че напрежението между Пекин и Вашингтон, както и вълненията в САЩ след смъртта на Джордж Флойд могат да засегнат възстановяването на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още