IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спор със социалдемократите бави германския пакет стимули за 100 млрд. евро

Християндемократите не са се споразумели със съюзниците си, които настояват за по-големи разходи и по-обхватни мерки в подкрепа на икономиката и домакинствата

12:30 | 03.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел. <em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Канцлерът на Германия Ангела Меркел не е успяла да сключи сделка за пакета стимули снощи, което забавя плановете и да похарчи 100 млн. евро в подкрепа на свиващата се германска икономика на фона на пандемията, пише Bloomberg.

Управляващата коалиция на Меркел, водена от християндемократите, не е постигнала договорка със социалдемократите лед девет часа разговори в Берлин. Страните ще се съберат пак по-късно днес (3 юни), посочва запознат източник.

След кратък период на единство в разгара на коронавирусната криза партийните различия пак избуяват, за да изострят разговорите. Социалдемократите настояват за по-големи разходи и по-обхватни мерки, насочени към работниците и семействата, докато Християндемократическия съюз се стреми да ограничи размера на новия дълг и да накара бизнеса отново да инвестира.

След първоначалните стимули през март администрацията на Меркел обеща да похарчи колкото е необходимо, за да подкрепи растежа на икономиката. Като се включат и програмите за гарантиране на ликвидността на дружествата, Германия е предоставила повече от 1,2 трлн. евро.

Пакетът стимули за 100 млрд. евро може да представлява последната такава голяма инициатива преди изборите в края на следващата година, че залозите за управляващите са големи.

Социалдемократите изпаднаха в криза още откакто неохотно се съгласиха да влязат в коалицията преди две години. Консервативният блок пък е изправен пред първата си национална кампания от близо две десетилетия без Меркел, която заяви, че ще напусне политиката, когато сегашният й мандат приключи.

Християндемократите спечелиха много от лидерството на Меркел в пандемията, тъй като подкрепата за нея се повиши до над 40% в сравнение с 15% за социалдемократите – почти наравно със Зелените.

Въпреки споровете за това как да се засили икономиката на Германия, и двете партии са съгласни, че е необходим пакет за подпомагане на потребителите и бизнеса.

Седмиците на строги ограничения за овладяване разпространението на вируса доведоха до срив на търсенето на всичко – от автомобили до обувки, и подтикнаха забележителното спасяване за почти 9 млрд. евро на Lufthansa AG.

Очаква се икономиката на Германия да се свие с над 6% през тази година, което би било по-тежка рецесия, отколкото по време на финансовата криза от 2008-2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още