IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WeWork преговаря за намаляване на наетите площи в нов офис проект в Лондон

Опразнен офис от гиганта в споделените работни пространства в Хонконг беше нает от конкурента му IWG

11:13 | 03.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

WeWork преговаря за намаляването на офис площите, които се договори да заеме в голям проект в лондонския квартал Шордич, предава Bloomberg.

Изпадналият в затруднение доставчик на гъвкави офис площи и строителната компания Cain Hoy Enterprises обмислят отмяна на договора от 2017 г., който предвиждаше WeWork да наеме две офис сгради в комплекса Stage, който скоро трябва да бъде завършен, съобщават запознати с преговорите източници, пожелали да останат анонимни, тъй като подробностите не са публични.

Все още няма окончателно решение и компанията все пак може да наеме и двата обекта, допълват източниците.

Представители на компанията майка на WeWork, We Co, и на съвместното дружество, оглавявано от Cain Hoy, което строи Stage, са отказали коментар.

WeWork преразглежда договорните си ангажименти, тъй като се стреми да постигне първата си печалба при управлението на новия главен изпълнителен директор Сандип Матрани. Собственици на имоти, инвеститори и кредитори също започват да се тревожат все повече за компанията след проваленото й първично публично предлагане миналата година и сътресенията заради коронавирусната пандемия.

WeWork подписа договор да наеме всички офис площи в проекта Stage през 2017 г., точно когато започваха строителните дейности, които включват останките от Шекспиров театър, апартаменти, спортна зала и магазини. Той обхваща общо 17 650 кв. м офис площи, от които около 6500 кв. м се намират в по-малката сграда.

WeWork се нуждаеше от години, за да успокои собствениците, че няма да се откаже от договори за наем, тъй като знае, че това би осуетило мащабните й планове за експанзия и би намалило доверието в нея. Но компанията става по-дръзка в преговорите със собственици на имоти, тъй като е изправена пред нарастващ натиск от вирусната пандемия и правен спор с мажоритарния си собственик SoftBank Group, който се отказа от част от спасителния пакет, договорен миналата година.

За консорциума, ръководен от Cain Hoy, който стои зад проекта Stage, преговорите може да са шанс да намери нов наемател, който иска да плаща по-висок наем от договорения с WeWork три години по-рано. Макар че коронавирусът създава заплаха за собствениците на имоти, тъй като компаниите преразглеждат плановете си за разрастване и дългосрочните си нужди от офиси, незаетите площи в британската столица остават малко.

В същото време Financial Times съобщава, че IWG, най-голямата компания за гъвкави работни пространства в света, е предприела първия си ход да се възползва от проблемите на WeWork, като е заела освободен офис в Хонконг от конкурента си.

Листнатата на борсата във Великобритания компания е използвала част от набраните си през последно време средства, за да си осигури наема на офис площи от над 2700 кв. м в квартал Causeway Bay, съобщават запознати със споразумението източници.

Това е първият бивш обект на WeWork, който се наема от IWG. Компанията е основана 30 години пред конкурента си. IWG отдавна изостава от оценката от 47 млрд. долара, която WeWork постигна, когато беше на върха.

Промяната на наемателите в сградата Hysan Place, която беше потвърдена от IWG, подчертава разликата в съдбата на двете компании, конкуриращи се за доминация в сектора на споделените работни пространства, преди пандемията от COVID-19 да постави под съмнение перспективите пред офисите.

WeWork изгуби съоснователя си Адам Нойман, който беше в основата на бързата експанзия на компанията, и се отказа от планове за първично публично предлагане миналата година, тъй като оценката й се срина, а паричните потоци намаляха.

Цената на акциите на IWG е намаляла с 30% от началото на годината, но пазарната й оценка остава над 3 млрд. паунда (3,37 млрд. евро).

Новото ръководство на WeWork започна преглед на целия портфейл, който е довел до оттеглянето на компанията от Hysan Place през март, съобщи запознат източник. Компанията намалява присъствието си в Хонконг с около 20%, допълни източникът.

На среща с анализатори от Citigroup миналия месец Сандип Матрани заяви, че компанията може да излезе или да преосмисли един на всеки пет договора за наем. „Когато погледна портфейла, като при всеки портфейл съотношението е 80:20. 80% от договорите за наем на WeWork са страхотни, 20% трябва да бъдат преструктурирани“, посочи той.

Гигантът при споделените офиси е наел консултантската компания Knight Frank за преструктурирането на договорите си за наем във Великобритания в рамките на глобалния им преглед. WeWork, по подобие на други компании в сектора на споделените офиси, създава дружества със специална цел за всеки договор за наем, което означава, че собствениците не могат да търсят отговорност от компанията-майка, ако не получат наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още