IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson - големият печеливш от мерките на Тръмп срещу Huawei

Шведският гигант търси кои технологии ще му донесат успех в бъдещ план

13:14 | 03.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Все по-агресивните усилия на администрацията на Доналд Тръмп да препъне китайската Huawei Technologies дават възможност на Ericsson да поведе в битката за пускането на 5G технологията в глобален мащаб, пише Wall Street Journal.

Шведската компания излиза на преден план като солиден играч в достигащатата 80 млрд. долара индустрия за 5G оборудване, твърдят директори на телекомуникационни компании и анализатори, защото произвежда по-развити продукти, които конкурентът ѝ Nokia закъсня да направи, а Huawei може да не успее да запази силните си позиции заради скорошните мерки от страна на Съединените щати.

Въпреки че нейните конкуренти се опитват да се възстановят, Ericsson продължава развитието си след скъпото и продължило години преструктуриране, което я върна към печалбата. „Първата стъпка със сигурност е направена“, коментира главният изпълнителен директор на Ericsson Борхе Еколм. „Следващата е да открием дългосрочния растеж за компанията“.

Въпросът, който Ericsson си изяснява, е на кои технологии на бъдещето да заложи. Компанията тества оборудване в няколко области, чийто потенциал могат да отключат именно 5G технологиите, като автономните коли и управлението на минни машини от дистанция.

Вашингтон се опитва да накара други държави също да забранят ползването на оборудване от Huawei, посочвайки, че Пекин може да ползва компанията, за да шпионира или саботира комуникациите. Huawei и Пекин твърдят, че това не може да се случи. Някои чуждестранни правителства и телекоми устояха на американския натиск, посочвайки, че Huawei продава висококачествено и по-евтино 5G оборудване. Някои европейски правителства твърдят, че техните агенции за киберсигурност следят внимателно телекомуникационните мрежи и могат да управляват рисковете.

През май администрацията на Тръмп увеличи усилията си да окаже натиск върху Huawei, като наложи рестрикции, които затрудняват компанията в купуването на компютърни чипове, произвеждани благодарение на американски технологии. Този ход може да попречи на китайския гигант да произвежда развития си 5G хардуер.

Освен това САЩ искат да подкрепят конкурентите на Huawei като предоставят заеми на телекомите в развиващите се страни, така че те да купуват оборудване от некитайски доставчици.

През февруари главният прокурор на САЩ Уилям Бар предложи американското правителство да вземе финансов дял от Ericsson или Nokia, или от двете, за да “създаде по-съществен конкурент и да премахне притесненията". Белият дом бързо се отказа от идеята. Представител на администрацията на Тръмп заяви, че тя подкрепя свободния пазар.

Еколм отказва да каже дали Ericsson е водила преговори със Съединените щати за потенциален правителствен дял. Ericsson предоставя оборудване за трите големи американски телекома: AT&T, Verizon Communications и T-Mobile US.

Базираната в Стокхолм компания е ключов телекомуникационен играч откакто Ларс Магнус Ериксон я основава като работилница за ремонт на телеграфи през 1876 г. В ранните си дни компанията произвежда дървени телефони, а по-късно и мобилни такива, преди през 2011 г. да продаде дела от съвместния си бизнес на своя партньор Sony.

Ericsson изоставаше спрямо китайската Huawei в индустрията с телекомуникационно оборудване. Китайският гигант продава сходни продукти, но често на по-ниски цени.

Когато Еколм стана главен изпълнителен директор през 2017 г., той заключи, че компанията трябва да се съсредоточи върху производството на телекомуникационно оборудване.

Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още