IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Huawei е крила бизнес операциите си в Иран през фирмата Skycom

Нови документи хвърлят светлина върху потенциалните схеми на китайския технологичен гигант

14:21 | 03.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу.&nbsp;<em>Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg</em></p>

Главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу. Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg

Китайската Huawei Technologies е предприела действия, за да прикрие отношенията си с фирма, която се е опитвала да продава забранено американско компютърно оборудване на Иран, след като през 2013 г. Ройтерс писа за дълбоки връзки между фирмата и главния финансов директор на Huawei. Това сочат наскоро разгледани документи на китайския гигант, предава Ройтерс.

Huawei отдавна описва фирмата Skycom Tech като отделен местен бизнес партньор в Иран. Новите документи, които информационната агенция е успяла да разгледа, показват как китайският технологичен гигант ефективно е контролирал Skycom. Документите са част от пълния набор вътрешни бизнес документи на Huawei и Skycom, включително бележки, писма и договорни споразумения.

Единият от документите описва как Huawei е действала в началото на 2013 г., за да се опита „да се отдели“ от Skycom заради притеснения за търговски санкции срещу Техеран. Тези и други показват, че за да сложи край на това, Huawei е предприела серия от действия, включително е променила мениджърите на Skycom, затворила е офиса на Skycom в Техеран и е създала друг бизнес в Иран, който да поеме договорите на Skycom, които са на стойност десетки милиони долари.

Разкритията от новите документи могат да подсилят делото, което се води от властите на САЩ срещу Huawei и нейния главен финансов директор Мън Уанджоу, която е дъщеря на основателя на Huawei. Съединените щати се опитват да екстрадират Мън от Канада, където тя беше арестувана през декември 2018 г. Миналата седмица канадски съдия разреши делото да продължи, като отхвърли аргументите на защитата, че обвиненията на САЩ срещу Мън Уанджой не представляват престъпление в Канада.

Американското обвинение твърди, че Huawei и Мън са участвали в измамна схема за получаване на забранени американски стоки и технологии за базирания в Иран бизнес на Huawei чрез Skycom и са извеждали парите от Иран чрез имама на голяма банка. В обвинението се твърди, че Skycom е била „неофициален филиал“ на Huawei, а не местен партньор.

Huawei и Мън отрекоха обвиненията, които включват банкови измами, подвеждане и други. Skycom, която е регистрирана в Хонконг и разпусната през 2017 г., е подсъдима. В някакъв момент Huawei е била акционер в Skycom, но според корпоративните документи е продала своя дял преди повече от десетилетие.

Новополучените документи сриват твърденията на Huawei, че Skycom е била просто бизнес партньор. Те предлагат поглед зад кулисите върху част от това, което се е случило в двете компании в Иран преди седем години и как дейностите им се преплитат. Документите са на английски, мандарин и фарси.

Huawei е отказала да коментира темата.

Китайското външно министерство твърди, че САЩ политизират икономически и търговски проблеми, което не е в интерес нито на китайските, нито на американските фирми.

„Призоваваме Съединените щати веднага да спрат неразумния натиск върху китайски фирми, включително Huawei”, посочва то.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Предпочитам на уредите у дома да пише Made in Bulgaria на второ място EU после USA , а China изобщо не искам да пише ! Писна ми от китайски бекдори !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още