IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия намалява временно ДДС до 16%, дава бонуси за семейства

След два дни тежки преговори коалицията на Меркел договори пакета от 130 млрд. евро за 2020 и 2021 г.

08:51 | 04.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Канцлерът Меркел представя договорения пакет с мерки. <em>Снимка: EPA/Mika Schmidt / POOL Pool Photo</em></p>

Канцлерът Меркел представя договорения пакет с мерки. Снимка: EPA/Mika Schmidt / POOL Pool Photo

Управляващата коалиция на Ангела Меркел, водена от християндемократите, постигна след два дни напрегнати преговори със социалдемократите решение на това накъде ще насочат милиардите евро от спасителния пакет от 130 млрд. евро за 2020 и 2021 г. В сряда в 22:30 ч. (местно време) канцлерът, федералният министър на финансите Олаф Шолц (СПД), лидерът на християн-социалния съюз Маркус Зьодер, шефът на Социалдемократическата партия Норберт Валтер-Борянс, както и двамата лидери на групата в Бундестага Ралф Бринкхаус (ХДС) и Ролф Мюценх (СДП) се появиха пред медиите.

Резултатът от преговорите им е стимулиращ пакет от 130 млрд. евро за 2020 и 2021 г. за борба с най-лошата следвоенна рецесия. Федералното правителство ще отпусне 120 милиарда евро от сумата, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от DPA.

ДДС ще бъде намален от 19 на 16 процента за ограничен период от шест месеца. Очаква се сега това бързо да стимулира потреблението. Семействата ще получават субсидия от 300 евро на дете. 50 млрд. евро са заделени за бъдещи инвестиции, включително за насърчаване на електрическите автомобили и повече станции за зареждане. „Искаме да излезем от кризата с гръм", заяви вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц. Ще има облекчение и за общините.

Но колкото и обединени да излязоха пред медиите политиците, толкова разединени бяха зад кулисите. Преговорите зациклиха, особено в сряда. Според участниците дори в продължение на няколко часа не е било възможно всички преговарящи да седнат отново на масата. Сериозен спор е имало относно премиите за закупуване на автомобили и облекчението за местните власти. По-специално лидерът на СПД Саския Ескен се е изказала срещу насърчаването на покупките на коли с вътрешно горене.

Очевидно всички участващи са договорили по-добри условия, и все пак в пакета влизат и такива стимули. В документа влизат 57 индивидуални мерки. Ето и основните:

  • ДДС ще бъде намален за ограничено време. От 1 юли до 31 декември 2020 г. ставката на ДДС трябва да бъде намалена от 19 на 16 процента, а диференцираната по-ниска ставка - от седем на пет процента. Финансовото натоварване се изчислява на 20 милиарда евро.

  • Семействата получават еднократен детски бонус в размер на 300 евро на дете, който се изплаща с помощта на детски надбавки.

  • Гражданите и предприятията трябва да бъдат облекчени и чрез разходите за електроенергия в условията на криза. За тази цел надбавката за насърчаване на зелени електроцентрали трябва да бъде намалена от 2021 г. чрез безвъзмездни средства от федералния бюджет. Очаква се доплащането да бъде 6,5 цента на киловатчас през 2021 г. и 6,0 цента на киловатчас през 2022 година.

  • Твърди се, че допълнителна подкрепа за милиарди евро ще има за индустриите, които са особено засегнати от кризата. „Преодоляването на помощни средства“ се планира да е в обем на до 25 млрд. евро.

  • Според коалицията затруднените общини ще получат облекчение, но няма да получат помощ за старите си дългове.

  • 50 млрд. евро са заделени за бъдещи инвестиции, включително за насърчаване на електрически автомобили и повече станции за зареждане. В пакета обаче няма премия за покупка на автомобили с вътрешно горене с ниски емисии. За електрическите автомобили обаче се планират значително по-високи премии.

  • Като част от „Социална гаранция 2021 г.“ вноските за социално осигуряване следва да бъдат стабилизирани до максимум 40 процента чрез покриване на дефицити от федералния бюджет - поне до 2021 г.

  • Държавната железница Deutsche Bahn също ще получи финансова помощ за милиарди евро от федералното правителство заради загубата на приходи. Според решението федералното правителство ще осигури на концерна допълнителен собствен капитал от 5 млрд. евро. Планирана е и помощ от 2,5 млрд. евро за местния обществен транспорт. Железниците поддържаха по-голямата част от разписанието от март насам, за да предоставят основни услуги. Броят на пътниците обаче спадна с до 90 процента - а с това приходите. Федералното правителство оцени щетите в най-голямата държавна компания на между 11 и 13,5 милиарда евро.

Финансовият министър Олаф Шолц заяви, че потребителите следва да почувстват и договореното намаление на ДДС в портфейлите си през следващите месеци. Той очаква бизнесът да не използва тази мярка в своя полза, а да я предаде на гражданите.

Федералното правителство трябва да поеме нови дългове, за да покрие разходите. Шолц говори за втори допълнителен бюджет, без да споменава обхвата. С оглед на федералните резерви пакетът икономически стимули е оправдан и няма да доведе до свръхзадлъжнялост в Германия, твърди от своя страна Зьодер. Много неща са ограничени във времето, казва той, но в краткосрочен план ще имат масивен ефект. Намалението на ДДС е в основата на пакета - „това е най-голямото намаляване на данъците през последните десетилетия“, подчерта политикът.

Намалението на ДДС е било и причината Съюзът да може да се откаже от премията за закупуване на автомобили с двигатели с вътрешно горене. „Силно се надяваме този импулс да проработи“, подчерта Зьодер. Той похвали всички членове на коалицията, че не са задълбали в идеологически грубости в продължилите 21 часа преговори, а че политически са се допълвали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 3 години
еййй кви времена настанаха... щом и Меркелица почна да преписва от тулупа! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още