IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

New York Times: Доналд Тръмп не е Ричард Никсън

Авторитарната ДНК на Тръмп може да помрачи демокрацията в Америка на фона на липсата на желания за осъзнаване на реалността от страна на неговия електорат

17:00 | 13.06.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

На 4 май 1970 г. Националната гвардия в Охайо откри огън по протестиращо студенти, убивайки четирима от тях. 50-годишнината от клането в щата Кент остана слабо отразена от една нация, обсебена от COVID-19 - но ето че, изведнъж, ехото от ерата на Никсън може да се усети навсякъде из страната. И изглежда, че Доналд Тръмп умишлено се позовава на наследството на Никсън, отбелязвайки в Twitter: „Ред и законност!“ с явната надежда, че това ще спаси по магически начин неговите политически надежди, пише в коментар за New York Times колумнистът Пол Крюман.

И като се има предвид заканата на Тръмп да пусне войски по градските улици на Америка, е много вероятно в един момент да бъдат се стигне до нов случай на застреляни невинни цивилни.

Но Доналд Тръмп не е Ричард Никсън - той е много, много по-лош. А САЩ през 2020 не са САЩ от 1970 - в много отношения сме по-добра нация, но нашата демокрация е далеч по-крехка благодарение на корупцията на Републиканската партия.

Сравненията Тръмп-Никсън са очевидни. Подобно на Никсън, Тръмп е използвал реакцията на белите избиратели за политическа изгода. Подобно на Никсън, Тръмп очевидно вярва, че законите се прилагат само за „малките“ хора.

Никсън обаче не изглежда да е страхливец. На фона на масовите демонстрации, той не се скри, не се показа едва след като неговите слуги прегазиха мирните протестиращи и ги изгониха от парк Лафайет. Вместо това той излезе да разговаря с протестиращите пред мемориала на Линкълн. Поведението му беше малко странно, но не беше мерзко. 

И макар че политическата му стратегия беше цинична и безмилостна, Никсън беше умен, трудолюбив човек, който приемаше работата сериозно като президент.

Неговото политическо наследство беше изненадващо положително - по-конкретно, той направи повече от всеки друг президент, преди или след себе си, по отношение на опазването на околната среда. Преди „Уотъргейт“ да го свали, той работи върху план за разширяване на обхвата на здравното осигуряване, което в много отношения доведе до Obamacare.

За разлика от него Тръмп изглежда прекарва дните си в публикуване на туитове и гледайки Fox News. Единственото голямо постижение на администрацията му досега е намаляването на данъците през 2017 г., което трябваше да доведе до увеличаване на инвестициите в бизнеса, но това не се случи.

Той отговори на заплахата от COVID-19 първо с отричане на опасността, след това с неистови усилия, не за да контролира пандемията, а да прехвърли вината за своите шаблонни, неефективни политики върху други нации и хора.

Да, Тръмп не е Никсън. И страната, в която се опитва да доминира - любимата му дума, също е много различна.

Добрата новина е, че Америка е далеч по-малко расистка, далеч по-толерантна нация, отколкото беше през 1970 г. Забележително е, че множество анкети показват, че мнозинството американци одобряват протестите, вдъхновени от смъртта на Джордж Флойд, и силно недоброяват реакцията на Тръмп.

Това не означава, че системният расизъм не съществува. Но мнозинство американци са готови да признаят, че расизмът е реален и го разглеждат като проблем, който представлява огромен морален напредък. „Мълчаливото мнозинство“ на Никсън вече е шумно малцинство.

Но това е много опасно малцинство. Макар че в много отношения американците да са по-добра нация, отколкото са били, те също са нация, в която върховенството на закона и демократичните ценности подлежат на обсада.

В този момент е тревожно лесно да се види как САЩ могат да следват пътя, който Унгария например вече пое, превръщайки се в демокрация на хартия, но авторитарна еднопартийна държава на практика. И не става въпрос само за далечното бъдеще: може да се случи тази година, ако Тръмп спечели изборите - или дори потенциално, ако загуби, но откаже да приеме резултатите. 

И причината демокрацията да е заплашена по начин, по който никога не е била при Никсън, е не просто в това, че Тръмп е по-лошо човешко същество, отколкото Никсън някога е бил; факт е, че Тръмп има достатъчно стимули, за да направи това.

Авторитарните инстинкти на Тръмп, възхищението и завистта, които изпитва към чуждестранните сили, желанието му да милитаризира правоприлагането отдавна са очевидни. Тези неща обаче нямаше да имат значение, ако Републиканската партия все още беше институцията, която тя беше през 70-те години - голяма ложа с място за различни гледни точки, представена в Сената от много хора с реални принципи. Това бяха хора, желаещи да отстранят президент, дори и да е републиканец, когато той предаде клетвата си.

Съвременните републиканци обаче нямат нищо общо с това време. Много от водещите партийни фигури - хора като сенатора Том Котън, са също толкова авторитарни и антидемократични, колкото и самият Тръмп.

Останалите, с почти никакви изключения, са лоялни апаратчици, сплашени в подчинение от гневната база. Тази база получава информация от Fox и Facebook и основно живее в алтернативна реалност, в която протестиращите демонстранти, които действат мирно срещу полицейската бруталност, всъщност са радикална орда, която ще започне бурно въстание всеки момент.

Въпросът е, че днешната Републиканска партия няма да възразява срещу узурпирането на властта от страна на Тръмп, дори ако това доведе или представлява военно преврат. Напротив, партията би го подкрепила.

Всъщност разликите между ерата на Никсън и президентството на Тръмп не са никак успокояващи. В много отношения САЩ са по-добра страна, отколкото преди, но американците се намират в тежко политическо положение, защото една от техните две големи партии вече не вярва в американската идея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Невероятно. Антиглобалисти, расисти, нацисти, антисорсоиди, антилиберали, путинофили, русофили и антиевреи днес виждат в американския президент Тръмп своя нов лидер и човека който ще води тяхната борба, неговата борба, против врага. В ЕС хора като Орбан които са за затваряне на външните граници на съюза и за обща европейска армия са на почит. Президента на ЕС е германски военен дошъл със задачата да милитиризира ЕС. От този месец германския Канцлер поема ''временно'' управлението на ЕС. На кратко- САЩ и ЕС в момента се управляват от германски нацисти. Един мустакат чичка се подсмихва доволно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 3 години
Паро! Изглеждаш ми свестен човек намери си друга работа братко. Не развивай реферати върху статии на NYT. Относно китайския вирус В КИТАЙ ВЕЧЕ НЯМА ВИРУС! Вирусът не бе проблем в редица страни. Може би в Танзания имаха проблем, защото го откриха в папаята, хлебното дърво, в козичка и т.н. Вижте анализа на един достоен евреин, живял в СССР сега живеещ в САЩ : https://***.youtube.com/watch?v=X0sQaelwBq4&fbclid=IwAR21CSBmoVUC5BTAW6AjWxQIX2uIGW2NYjk6I9SJwRFtwolQa6A3t98v7ZU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
hazard
преди 3 години
Авторитарната ДНК на Тръмп може да помрачи свободията на "либералистката" пacмина.Демократите използват всички чувствителни карти да оклепат Тръмп, ама защо ли нормалния работещ американец (бил той и черен) няма такъв проблем.Да, Байдън иска да върне ДОД от 90 за богатите и да забрани оръжието.И да прокара либералните щатски милиции.Как пък последните три години всички се облажваха от просперитета на САЩ, а сега точно Тръмп стана лош ???Както и да е, ама идването на Байдън ще циментира ГЕРБ в БГ и обратното, за това е много важна тази тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
hazard
преди 3 години
Що Инвестора не пуска мнения от неутрални медии като Гардиън, например.Ми то е ясно какво ще чете човек във NYT.Пускайте и мнения от Фокс от време на време.Ако спечели Тръмп, Инвестора ще обърне ли палачинката ???По темата, "безвремието" на Буш младши и Обама явно е дотегнало на Тръмпистите и затова пак ще гласуват за него, нищо че е толкова лош.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
И няма как да ме убедите, че дивaците и погромаджиите били мнозинство, за сметка на честните американци. Сравненията с Унгария са само ласкателство - Унгария е страна с ред и закони, оглавявана от родолюбив и отговорен държавник. С какво всъщност ви бъркат тая малка държава и Орбан отзад? Явно с това, че унгарският президент отказа да пусне ордите безчинстващи талибански терористи и изнасилвачи, не позволява и на вечно "дискриминираните роми" да тероризират унгарския народ? Дано доживея времето, в който РЕАЛНИЯ расизъм и глобализмът да се третират като държавна измяна и да се наказват със смърт, защото иначе цивилизацията няма да оцелее. И не Тръмп е превратаджията, превратаджии са тия "демократически" престъпници, които подбудиха размириците и застават не на страната на закона, а на страната на беззаконието. Пример е Сиатъл, където в центъра на града някакви бунтовници-мародери си учредиха "република" под закрилата на кмета и губернатора, и двамата разбира се - лоялни членове на "демократическата" партия. Не знам как е по американските закони, но тук (и във всяка нормална държава) сепаратизмът е държавна измяна. Вярно е само, че Тръмп е "лош" - от определена гледна точка. Великият човек е лош за всеки либераст, за всеки комунист-троцкист, за всеки враг на цивилизацията, за всеки бандит и мародер, за всеки социален ***, който цял живот живее на социални помощи, но нагло твърди, че държавата му е длъжна и че работещите хора трябва да му се кланят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Абе, какво е "колумнист" - комунист-троцкист ли? Инвесторът - като ви питам редовно - кога ще достигнете дъното в гнъсната си политическа пропаганда, това не значи, че ви насърчавам, защото дъно в мерзостта и лъжите вероятно няма !!! Но тоя пасквил е сериозно постижение, как пък в него няма поне едно твърдение, което да не е невярно до абсурдност !!!Сега - като върлуват бандити по улиците (т.нар. "борци за човешки права") няма ли убити невинни хора? Или може би армията е по-бандитска от погромаджиите?Каква "корупция в Републиканската партия" - cвини - като корупцията е патент на демократите? ТЕ са тия, дето масово купуват гласове и правят изборни машшшшинации - както ДПС тук - разкарвайки автобуси с избиратели, които да гласуват на по 7-8 места !!! Изпадащият в тотално дeбилство байдън - който открадна 140 милиарда от украйна, случайно да е кандидат на републиканците? За разлика от тая мъpша, при предизборната си кампания Тръмп отказа ПЕТ МИЛИАРДА от братята Кох - може би най-големия подкуп в цялата човешка история !!!Никсън бил "трудолюбив", а Тръмп мързелив ли е? Това е човек, свикнал да работи по 16-18 часа на ден, той спи по 4-5 часа и това е цял живот !!! САЩ били много по-добра и по-малко расистка нация - сигурно защото белите са подложени на терор и никой не ги защитава, а "борците за човешки права", вече унищожават дори исторически паметници? Или тия, дето сринаха и запалиха статуята на ХРИСТОФОР КОЛУМБ са "добрите"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Интересна гледна точка, макар да не съм голям почитател на историческите сравнение. Но в едно са прави - видя се колко струва популизмът когато се налага да решава реални проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
Money
преди 3 години
Корупцията на републиканската партия... да...https://politicsandeconomics152471751.wordpress.com/2018/11/29/доналд-тръмп-е-част-от-системата/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
Money
преди 3 години
Да, Тръмп е *** и това му е най-големия кусур
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Money
преди 3 години
Щата Кент? Няма такъм щат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още