IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Барние обвини Великобритания за забавянето на преговорите за Brexit

Лондон не спазва и поетите ангажименти, смята главният преговарящ на ЕС

16:40 | 05.06.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мишел Барние. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Мишел Барние. Снимка: архив Ройтерс

Главният преговарящ за Brexit на Европейския съюз (ЕС) Мишел Барние обвини Великобритания в забавяне на поетите ангажименти преди напускането на блока. Той предупреди, че преговорите тази седмица относно бъдещите търговски отношения между Брюксел и Лондон не са постигнали напредък, пише Bloomberg.

„Не е постигнат значителен напредък от началото на тези разговори“, каза Барние пред журналисти в Брюксел в петък след приключването на последната седмица на разговорите преди премиерът Борис Джонсън да се срещне с висши представители на ЕС. „Във всички области Великобритания продължава да изостава с поетите ангажименти в политическата декларация“, допълва той.

Същевременно представителите на Великобритания са далеч по-позитивни в оценките си. Главният преговарящ Дейвид Фрост заяви, че макар напредъкът да е ограничен, разговорите са били „положителни“ и „ние оставаме ангажирани с успешен резултат“.

И двете страни заявяват, че ще продължат разговорите през лятото, което означава, че политическите лидери ще трябва да им дадат нов тласък.

Джонсън ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-късно този месец. В края на юни изтича крайни срок Великобритания да поиска да удължи периода на преговорите след края на годината, което премиерът на Великобритания многократно е изключвал, че ще прави.

Ако Джонсън и Фон дер Лайен проведат конструктивна среща, те ще предизвикат интензивна работа между Великобритания и ЕС през следващите месеци, въпреки че все още не са планирани следващи кръгове на преговорите по търговското споразумение.

„През лятото и началото на есента ще намерим някаква обща позиция между ЕС и Великобритания, стига Великобритания да не се откаже от ангажиментите си“, коментира Мишел Барние.

И двете страни се надяват да напреднат тази седмица, но са възпрепятствани от дълбоки разногласия по най-важните въпроси: правата за риболов, равнопоставеността на бизнеса и ролята на европейските съдии при надзора върху евентуална сделка.

Британците настояват ЕС да се откаже от искането си да запази статуквото, което е от полза за страни като Франция и Испания. Вместо това, Великобритания иска да преговаря всяка година за квотите за риболов.

ЕС казва, че без споразумение по въпроса не може да има цялостна търговска сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Две-три години най голямата пречка за БРЕКЗИТ беше границата със Северна Ирландия. Следващите две години ще се караме за риболова, после за ягодите и така до като всички забравят за кво става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още