IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танева се оплете в обяснения за злоупотреби с евросредства

Вероятно „без да иска“ земеделският министър призна за мащабни измами по схемата "Обвързана подкрепа"

14:32 | 08.06.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Директното подпомагане на земеделци по схемата „Обвързана подкрепа“ е обект на злоупотреби, но добросъвестните производители и държавата е по-добре да не повдигат въпроса пред европейските институции, за да не бъде компрометирана мярката и да не бъде лишена България от финансирането. Това се разбира от изказване на земеделския министър Десислава Танева, съобщава bTV. Думите ѝ са от провел се онлайн Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, а около 3-минутен откъс от събитието беше разпространени от сайта за разследваща журналистика "Биволъ".

Коментарът на Танева идва по повод схемата "Обвързана подкрепа" след въпроси на Георги Василев, секретар на Асоциация „Български пипер“. Според него има над 20 запитвания от членове на асоциацията заради това, че са били финансирани с повече пари от очакваното.

Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране - бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ“, отговаря Танева.

„Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че, колеги, ако в това се задълбочат европейските служби – и се компрометира „Обвързана“. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че, ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията…“, коментира още тя. 

„Биволъ“ припомня, че през миналата година при проверка на около 20% от заявените площи в половината области са били констатирани нередности в 11 хил. дка само при зеленчуците, като санкциите увеличили ставките за тези, при които не са установени проблеми. Според сайта често се заявявали огромни масиви, на които в крайна сметка не се сеело нищо или почти нищо и, въпреки сериозните субсидии, нищо не излизало на пазара. „60% от хората, които кандидатстват по тази програма, лъжат държавата с помощта на МЗХГ. Това много добре го знаят в ДФЗ и МЗХГ. Откакто я има тази помощ, ние всяка година им го казваме“, коментира пред „Биволъ“ самият Василев.

„Ние се досещаме откъде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари, които получихме“, пита Василев земеделският минитър. Танева пък отговаря, че от подопечното ѝ ведомство ще направят съответни изчисления.

Междуврменно тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожна Методика за определяне на санкции във връзка с нарушения, установени по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., съобщиха от институцията. Основанието е, че изпълнителният директор на ДФ „Земеделие", утвърдил оспорената методика, не е овластен нито от Конституцията, нито от закон да издава нормативни административни актове. Същият е действал като административен орган с властнически правомощия без изискуемата, в тази връзка, компетентост. Съгласно чл. 2, ал. 1 от Закона за нормативните актове, нормативни актове могат да издават само органите, предвидени от Конституцията, или от закон. Методиката не е обнародвана и в Държавен вестник.

В публикувания запис от провела се среща с представителите на браншовите организации в сектор „Земеделие“ министър Десислава Танева посочва именно тези резултати от проверките, довели до намаление на субсидии на земеделски стопани, които заявяват, че гледат определени култури, а при проверка на място не се откриват културите. Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора. Това съобщават от земеделското министерство във връзка с разпространен запис на министър Десислава Танева от среща с представители на браншови организации.

Според позицията на МЗХГ министър Танева многократно е заявявала, че ако тези проверки не бяха направени от институциите, при евентуален одит от Европейската комисия ще поставят въпроса за подпомагането. Резултатите от проверките са доказателство за ефективността на контролната система на МЗХГ и ДФЗ и взетите последващи мерки. Всички резултати от извършвани проверките регулярно се изпращат към структурите на Европейската комисия, посочва се в позоцията, изпратена до медиите.

За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители не сме считали, че е необходимо да се „хвалим“ с резултатите от проверките. Те целят да защитят правилното разходване на европейски и национални средства, пише още в обясненията на Танева.

Що се отнася до резултатите от направените проверки от МЗХГ посочват, че през 2019 г. контролът достигна 50 на сто от заявените площи, при законово установени по регламент на ЕК 5 процента от заявените площи. Целта на проверките е била да не се допусне плащания да получат производители, които само на документи могат да докажат, че отглеждат дадени култури.

В резултат на тези проверки добросъвестните земеделски производители получиха по–високи ставки на подпомагане на ха.  Най-големите разминавания бяха установени в областите Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград. В Хасковско най-много несъответствия имаше при краставиците, където при заявени 2 744 декара не бе открит нито един зеленчук. Следва лукът, където фалшивите декари бяха 1 520. Нарушение бе открито и при пъпешите - с 1 037 празни декари. А също и при доматите – с 542 дка тревясало поле.

В област Пловдив най-честите нарушения бяха при доматите, картофите и пипера. Проверките показаха липсващи домати върху 2 368 дка, картофи – върху 470 дка и пипер – с 530 дка. В Плевенско най-много са нереално заявените насаждения с домати – 1 240 дка празни градини. А в Благоевградско бяха наблегнали на картофите, където липсващите зеленчуци бяха с 850 дка, информира Танева в съобщението си до медиите.

Очаква се министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева да даде брифинг от 16:00 часа днес в МЗХГ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 3 години
Само лъжите/мошеничествата/ и кражбите/присвояванията/ се увеличават.Проблемът е ,че броя на кравите и овцете намаляват, количеството произведено месо и мляко продължава да намалява,както и произведените продукти от него /освен ако не се пълнят със сухо мляко и палмово масло/.Произведените зеленчуци домати ,пипер,краставици и др ,както и ябълки, круши,праскови и др продължават да намаляват.Нови насаждения с модерни сортове плодове ,с високи вкусови качества почти липсват.Причината е престъпното бездействие за изграждане и възстановяване на напоителните системи,оранжерии,парници, складове ,охладилни съоръжения ,ферми и всякаква инфраструктура.Освен да се раздават пари,основното е- липсва стратегия ,липсват реализирани проекти и инвестиции в инфраструктура ,или ако ги има,те са крайно недостатъчни.т.е. ефекта /намалено производство/от еднотипно и неспособно управление е налице.За съжаление един от най-важния капитал който страната ни има / земите и водите/ се прахосва и управлява нерационално ,екстензивно ,късогледо и крадливо. и води до упадък в леката промишленост, демографията и бюджетен дефицит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Ама как го каза само "и се компрометираме обвързано".Това нещо като да не се гониме, за да не се хванеме ли е или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
О Калинколандия е така. Вече няма грамотни. Страх ме е да си помисля, с какви кадри ще "проветрява" Началника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Това ми прилича малко на държавен рекет. Тия, добросъвестните производители, да не повдигат темата, че ще им спрат финансирането :-)Май, отдавна е време за проветрение в това министерство. Отработените газове влияят зле на мозъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още