IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и ЕС са изправени пред най-екстремната версия на Brexit

Грешните политически преценки навредиха на преговорите, които е напълно възможно да завършат без търговска сделка

13:30 | 09.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Само глупак би оценил с определена вероятност дали ЕС и Обединеното кралство ще се споразумеят за търговска сделка, пише Волфганг Мюнхау за Financial Times. 

Това, което знаем, е, че от известно време съществува немалка възможност Великобритания да не сключи търговска сделка преди края на тази година. В този случай търговският режим на Обединеното кралство ще бъде по подразбиране този на Световната търговска организация (СТО).

Миналата седмица разговорите между двата преговорни екипа стигнаха до безизходица. Няма очевиден път напред, ако двете страни не направят компроми с твърдите си позиции. До края на този месец премиерът Борис Джонсън има три възможности: да поиска едногодишно или двугодишно удължаване на декемврийския краен срок; да сключи сделка до октомври; или да се подготви за вариант без сделка.

Подготовката за изход без сделка вече е в ход.

Правителството на Великобритания наскоро публикува своя график за новите мита, които ще влязат в сила през следващата година. Изводът е, че средното мито за най-облагодетелствана нация - това, което се прилага за членовете на СТО без специална търговска сделка - ще спадне от съществуващите 7,2%, средното общо мито на ЕС, до 5,7%. Ефективните средни мита винаги са по-ниски от тези за най-облагодетелствана нация поради ефекта от двустранните споразумения за свободна търговия. Според СТО среднопретегленото с обема на търговията мито на ЕС за всички стоки, включително селскостопанските, е било 3 ​​на сто през 2017 г.

С новия си график Обединеното кралство не стигна толкова далеч, колкото се надяваха някои поддръжници на свободната търговия. Съществуващото 10-процентно мито за вносни автомобили ще остане. Но много мита ще бъдат премахнати, например за съдомиялни, фризери и коледни елхи. Други ще бъдат опростени. Според изчисленията на Британската търговска обсерватория и Университета на Съсекс, 70,3 на сто от вноса на Великобритания от страни със статут на най-привилегирована нация е при нулеви мита. При режима на ЕС този дял е 51,5 на сто.

При сценарий без сделка вносът от ЕС също ще попадне в този нов график. В този случай само 44 на сто от вноса от ЕС би бил без мито, в сравнение със 100% в момента. Тъй като ЕС е най-големият търговски партньор на Обединеното кралство, средните тарифи във Великобритания биха се повишили, ако няма сделка.

Сътрудници от търговската обсерватория акцентираха върху нещо важно относно това, че Обединеното кралство подбива митата на ЕС за най-привилегированите нации. Това може да допринесе за резултат без сделка, тъй като повдига въпроси относно правилата за определяне на произход, една от най-трудните технически точки в международните търговски преговори. С понижаването на митата Великобритания ясно сигнализира на ЕС, че се стреми да повиши конкурентоспособността, една от причините ЕС да е толкова обсебен от равнопоставеността.

Икономическата разлика между минимално търговско споразумение с нулеви мита и  квоти и Brexit според правилата на СТО изобщо няма да бъде толкова голяма. Предполагам, че прякото въздействие на митата върху икономиката на Обединеното кралство ще бъде повече от компенсирано от обезценяването на паунда. Би било различно, ако Великобритания и ЕС бяха в състояние да постигнат споразумение за регулаторно стиковане, както и за услугите. Но това би наложило много по-широка сделка, каквато двете страни може да не успеят да договорят за толкова кратко време.

Истинската полза, дори от минимална търговска сделка, би била политическа: тя запазва вратата отворена за бъдещо споразумение за асоцииране. Както с всички неща, свързани с Brexit, много по-трудно е да разчитаме само на икономиката, защото печалбите и загубите зависят от детайлите на сделката и от бъдещите политики.

Когато ЕС одобри мандата си за преговори, той го направи при допускането че Обединеното кралство се нуждае от сделката по-отчаяно и че Джонсън най-вероятно ще се провали. Някои защитници на оставането в ЕС трябва да се запитат до каква степен изиграха роля за затвърждаването на тези очаквания в Брюксел и в националните столици на други държави членки на съюза.

Едно нещо е търговският преговарящ да се опита да търси икономическо предимство. Съвсем друго е да се опита да наложи собствените си регулации на другата страна, както се стреми ЕС. Не критикувам преговорния мандат на ЕС по морални съображения. Нека по-силната страна победи. Проблемът ми е просто, че това може да се основава на погрешна преценка.

С облекчение чувам, че ЕС показва признаци на гъвкавост по отношение на държавните помощи. Обединеното кралство от своя страна ще трябва да приеме, че ангажиментът за търговска равнопоставеност в политическата декларация е сериозен. ЕС трябва да приеме, че не може да определи това равнище едностранно.

Работата по намиране на компромис ще падне върху германското председателство на ЕС, което започва през юли. Това е големият залог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
На никой вече не му пука какъв ще бъде Брекзит. Европа май дори се чувства облекчена, че още една силно засегната от вируса икономика, при това голяма няма да й висне на главата. Отсега нататък Брекзит вече си е проблем само на британците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още