IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще идентифицира големите замърсители по пътя към по-зелена финансова система

След като постави на пауза екологичния преглед заради коронавируса, европейският финансов регулатор отново се фокусира върху енергийния преход

17:25 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) трябва да идентифицира компаниите, които вредят на околната среда, така че банките и мениджърите на активи да могат по-добре да се справят с рисковете, произтичащи от изменението на климата, посочва Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Bloomberg. 

ЕЦБ изрази вижданията си по темата в предложение до Европейската комисия (ЕК), в което търси начин да подсили стремежа си към екологизиране на финансовата система. Засега блокът се съсредоточава само върху идентифицирането на устойчиви дейности, което означава, че пред властите и финансовите компании остава въпросът как ще се справят с пропастта при данните, посочва базирана във Франкфурт институция.

„Както банките, така и надзорните органи понастоящем са изправени пред въпроса за липсата на обща дефиниция на т. нар. „кафяви“ дейности, който ще спомогне за изграждането на рамка за оценка на риска“, изтъква ЕЦБ.

Регулаторът неведнъж е критикувал купуването на облигации на предприятия, свързани с изкопаеми горива. Миналата година управителят на ЕЦБ Кристин Лагард обеща да постави екологичните проблеми в центъра на стратегическия преглед, но това преосмисляне на политиката беше отложено заради пандемията от коронавирус.

Идеята за създаване на списък с „кафяви“ дейности беше обсъдена като част от плана на ЕС за определяне на устойчивите инвестиции. Въпреки че много експерти подкрепят този подход, някои компании се опасяват, че той може да ги санкционира и да доведе до продажба на активи.

ЕС иска да постигне климатичен неутралитет до средата на века в опит да ръководи борбата срещу глобалното затопляне. Преходът ще засегне всеки сектор на икономиката - от енергетиката до транспорта и строителството.

В своето представяне на идеята пред Комисията - изпълнителният орган на ЕС, ЕЦБ също се стреми да управлява очакванията за това доколко финансовата система може да допринесе за намаляване на емисиите парникови газове. Секторът може да играе само „подкрепяща роля“ в цялостната рамка, определяща правилните стимули, включително чрез фискални мерки, като определяне на цени на въглерода, изтъква регулаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още