IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със 70 млн. лв. от бюджета ще се строят и разширяват детски градини и училища

Приоритетно ще се финансират проекти с недостиг от поне 40 места, както и на общини, където няма детски градини

08:29 | 09.06.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общо около 60 детски градини и 30 училища трябва да бъдат изградени или разширени до края на 2023 г. съгласно специална програма, подготвена от Министерството на образованието.

Проектът на програмата е публикуван за обществено обсъждане на портала strategy.bg.

Средствата за програмата са в размер на 70 млн. лева и са осигурени с държавния бюджет. Половината от тях са предназначени за строителство, ремонти и разширяване на детски градини с цел разкриване на нови места. Останалите средства са предвидени за изграждане и разширяване на училища, за да се осигури задължителното предучилищно образование на 4-годишните и преминаването към едносменен режим.

Предвижда се приоритетно да се финансират проекти на общини с недостиг в яслите и детските градини от поне 40 места, както и на общини, където няма детски градини.

В Столична община например извън класиранията остават над 8 хил. деца, заради което родители ще правят периодични протести. Един вече се проведе на 1 юни пред сградата на общината, следващият е насрочен за 14 юни.

За средствата за детските градини ще кандидатстват общините. За детска градина с до 4 групи е предвидено финансиране в размер на 2 млн. лева, а с над 4 групи – 3 млн. лева. За пристрояване и разширения ще се получават 600 хил. лева, ако е за до 2 групи, и 800 хил. лева за повече.

За средствата за училища ще могат да кандидатстват както общините, така и министерствата на културата и на младежта и спорта, които са принципал на редица училища, както и държавните училища към Министерството на образованието. Приоритетно ще се класират проекти на професионални гимназии, както и при наличие на недостиг от повече от 50 места в населено място/район/квартал.

За нови сгради на училища ще могат да се получат до 5 млн. лева, а за пристрояване – до 2 млн. лева.

Допустимо е и финансиране за обзавеждане и оборудване на сградите на детските градини и училищата.

Програмата ще се счита за реализирана при минимум 90 финансирани образователни институции, минимум 60 детски градини с разкрити нови места и минимум 30 училища, преминали на едносменен режим на обучение, посочва се в проекта.

Финансираните през тази година проекти трябва да бъдат завършени до края на 2021, тези през 2021 г. – до края на 2022 г., а през 2022 г. – до края на 2023 г., допълва се още в проекта на програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Дотук се стигна(до липса на места за градини), след като безхаберните управници на София още от времето на Софиянски и до днес. Те продаваха общински терени, но не купуваха и не отчуждаваха такива за обществени нужди - за паркове, за паркинги, за улици дори. Такива отчудавания трябваше да се правят преди много години, на много по-ниски цени. Дори със средства от 10-20 год.облигационен заем. Но за краткия мандат на кмета и общинския съвет- всеки гледа да се нагуши първо, а за другото няма време. Затова един добър кмет(един добър стопанин), трудно се намира, но като се намери трябва да кметува поне 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още