IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделски производители пак настояват за засилен контрол върху вноса на храни

Браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“ искат заповедта на БАБХ срещу нерегламентирания внос да е постоянно действаща

17:09 | 09.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Години наред в България се внасят плодове и зеленчуци второ и трето качество, а се продават като първо в търговската мрежа. Това ощетява българския производител, който става неконкурентен на внесените нискокачествени стоки със съответно по-ниска цена. Търговците-вносители масово продават на едро и на дребно по-евтината стока с по-голям марж и печалба.

Това пише в писмото на браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“ в България до земеделския министър Десислава Танева и изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните проф. д-р Паскал Желязков.

В него те настояват за пореден път да спре нерегламентираният внос. Земеделските производители се надяват, че ще се засили контролът по границите на влизащите в страната плодове и зеленчуци в резултат на изпълнение на заповедта на директора на БАБХ.

Те се надяват, че по този начин контролът ще осигури продукти на трапезата на българското население, които по никакъв начин няма да застрашават неговото здраве.

Проверките на всяка партида за остатъчни пестициди ще гарантират, че българският потребител консумира здравословна храна. Много често внесените нискокачествени плодове и зеленчуци водят със себе си нови болести и неприятели, които не са типични за нашата страна, а някои от тях са карантинни и борбата с тях е изключително трудна, посочват българските земеделци.

Според тях предприетите мерки ще намалят разпространението на такива вредители и ще защитят реколтата.

Под декларацията, в която се иска предприетата инициатива и заповед от БАБХ да станат постоянно действащи, стоят подписите на Съюза на дунавските овощари, Добруджански овощарски съюз, Българска асоциация на производителите на оранжерийни продукти, Национален съюз на градинарите в България, Съюз на овощарите в България, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните производители.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още