IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарният подем е върху нестабилни основи

Възстановяването на акциите отчасти се дължи на липсата на алтернативи

17:57 | 10.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това, което беше наречено „най-недолюбваният бичи пазар в историята“, приключи през март. Пазарите на акции бяха разпродадени, след като бе наложена карантина, за да се спре разпространението на коронавируса, слагайки край на продължили повече от десетилетие подем на борсите след финансовата криза през 2008 г. Сега обаче се заражда нов „недолюбван” бичи пазар, след като цените на акциите се възстановиха, обусловени колкото от оптимизма по отношение силата на възстановяването, толкова и от извънредната парична политика и отсъствието на сносни алтернативи на акциите, пише Financial Times в редакционен коментар.

В понеделник S&P 500 достигна нивото, на което бе преди спада на цените, предизвикан от коронавирус. Инвеститорите в основния американски индекс всъщност са на плюс за годината. Рисковите активи като цяло се справиха добре през последните седмици. Европейските акции се присъединиха към ръста заедно с валутите на развиващите се икономики: бразилският реал - от страната, в която вирусът сега се разпространява най-бързо, поскъпна с 20% спрямо долара от средата на май. 

Възстановяването на апетита на инвеститорите за поемане на риск може да се обясни отчасти с окуражаващите икономическите новини за напредъка на богатите страни след карантината. Данните за работните места в САЩ, публикувани миналия петък, предполагат спад на безработицата и помогнаха за поскъпването на акциите. Предварителните знаци от Европа, че възстановяването е в ход и активността се възобновява, след като икономиките се размразяват, предоставиха допълнителни аргументи на тези, които твърдят, че това не е нормална рецесия.

Но има и разочароващи данни за тези, които искат да се задълбаят. Във вторник сутринта германските данни регистрираха най-големия срив в историята на износа от най-голямата европейска икономика, отчетен през април, докато данните от Япония показаха, че поръчките за нови машини през май са спаднали с най-бързия си темп от десетилетие. Тези цифри помогнаха за изгубване на част от пазарните печалби, натрупани в предишния ден.

Привидното подобрение в данните за работните места в САЩ също може да не отразява напълно реалността. Спадът на безработицата изглежда се дължи единствено на тези, които бяха временно съкратени. Постоянната безработица е нараснала. Бюрото по трудова статистика предположи, че реалната безработица вероятно е по-висока от официалната.

Скептично настроените към пазарния подем, които се опасяват от втора вълна на инфекции, имат малко добри алтернативи на акциите. Намаляването на лихвите и количественото облекчаване помогнаха за поскъпване на акциите, но намалиха доходността по облигациите и кеша. Инвестиционната пасивност си има своята цена.

Държавните стимули също изиграха много важна роля в подхранването на пазарния ръст. Инвеститорите са вероятно прави да залагат, че финансовите министерства и централните банки ще продължат да заливат икономиките с пари, дори след началото на възстановяването. Френското правителство заяви във вторник, че ще продължи да предоставя субсидии за заплати на компаниите през следващите две-три години. Дори и без пълно връщане към работа, и с дългосрочни икономически щети от карантината, възстановяването на пазарите може да бъде оправдано предвид ефекта от евтините пари на централните банки и фискалните стимули.

Всичко това улеснява задачата пред Федералния резерв, който има среща в сряда. Макар че целта на централната банка не е да подкрепя инвеститорите в акции, всеки намек, че монетарната политиката няма да остане експанзионистична в обозримо бъдеще, може да доведе до разпродажби. Ако обаче пазарните оптимисти са прави, това предполага, че икономиката ще се възстанови бързо и няма да е необходима разхлабена парична политика. Най-добрата стратегия за централната банка е просто да игнорира колебанията на пазара: твърде рано е да се обяви икономическата криза за приключила, каквото и да мислят инвеститорите в акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Ти най-добре знаеш, че почти всичко е една спекулация. Така че, ако утре няой батко дръпне ръчната спирачка на влакчето, няма да е никаква изненада! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
А не смятате ли - че: да се гледат данни за април - когато Европа иСАЩ бяха блокирани от карантина - сега - юни - когато икономиките отново работят, това е малко глyпаво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още