IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След вдигането на блокадите Европа затъва в регулаторно блато

Белгийците трябва да си избират "социален балон", а италианците са длъжни да носят маски прави, но не и седнали

12:53 | 11.06.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

След като се поровил в над сто страници с правилата на италианските власти след вдигането на блокадата Роберто Бруно знаел точно какво да направи. Той ги принтирал и ги разлепил на стените на пицарията и магазина си за сладолед наред с банер.

„Стига толкова хартия!“, гласял той, пише Wall Street Journal.

„Двамата с партньорката ми живеем на хляб и укази“, казва Бруно, който не е възобновил обслужването по масите, въпреки че това вече е разрешено, от страх да не наруши някое правило. „Един ден ни казват едно, на следващия – нещо съвсем различно“, отбелязва той.

Едно от правилата, които го озадачават, е че клиентите трябва да носят маска на лицето си, когато са прави, но не и  седнали.

След това идва изискването или може би препоръка, че зехтинът трябва да се сервира в кутийка за еднократна употреба вместо в бутилки. „Плаче ми се“, казва Бруно, който се гордее с висококачествения си зехтин местно производство.

Европа отменя блокадите, но новите правила за борба с коронавируса озадачават европейците в момент, когато Старият континент навлиза в познат режим – регулаторно претоварване. Централните правителства, местните власти и здравните регулатори могат да изказват мнение и често го правят. Резултатът от това са откъслечни, постоянно променящи се правила, които варират от страна на страна, от град на град, а понякога дори между кварталите.

Носенето на маска е задължително в някои квартали на Брюксел, но в други не е. Може да бъдете глобени в единия край на улицата, ако не носите маска, а хора в другия й край се разхождат без маска.

Регулаторите мислят къде могат да почиват плажуващите. Те определят дали хората могат да си купуват сладолед във фунийка. Но най-много регулации предизвиква въпросът с кого могат да общуват европейците.

Във Великобритания на различни домакинства е позволено да се събират, но само в паркове или частни градини. Властите в Шотландия съветват хората, които са минали през къщата на приятел, за да стигнат до градината, да не пипат нищо и да не използват тоалетната, както и да носят собствени прибори за барбекю.

В Белгия хората отново могат да си ходят на гости у дома, но трябва да си изберат няколко приятели и имат право да канят само тези гости на вечеря отново и отново. Правилото за „социален балон“, както е наречено, предизвиква възмущение сред приятели и роднини, които трябва да избират с кого да се социализират.

През последните три месеца Джефри Рукур, чиновник в Брюксел, не можел да посещава майка си в южната част на Белгия. Първоначално причината била блокадата. След това на 10 май Белгия въведе балона, ограничаващ хората да виждат четирима приятели. Майка му не могла да реши кое от петте си деца или внуци да изключи, „така че никой от нас още не я е виждал“, споделя Рукур. „Не съм се присъединил към никой друг балон, защото искам да запазя балона си за майка ми“, допълва той.

Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Виж сега, наш Ватьо е класически болшевик, кау.нь! Пр.ости, но емоционално праведни хора са нужни, които не задават въпроси, не мислят, но силно любят и мра.зят. Е, наш Ватьо е точно от тях. Хем ***, като сибирски ватенки, хем дълбоко убеден в правата вяра. Всички ще ни вкара в кон.цлагер, за да ни вади душата и ще спи като сукалче с чиста съвест. Ватьо си е направо диагноза. Вчера плю.еше по Вапцаров, че се притесних да не си прехапе езика, та да не му стане нещо то толкоз жл.ъч! Прости му Боже, че си му определил такава промисъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
ватника дори не подозира колко скоро ще му дръпнат столчето. нека твори като за последно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
може би много от нас ще го направят много скоро. виж как нео-болшевиките за завладяли Сиатъл и предстоят и други градове. и това всичко ще дойде и в Европа. ще се окаже, че родината на болшевиките е място свободно от болшевики. кой знае, не бързай да говориш по въпроса. не знаеш какво предстои.не вярвай на тези, които ще ти кажат, че добрите мирни времена ще се върнат. няма, аз ти го казвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Спокойно можеш да си стягаш куфара и заминавай за Масква или Пхенян, там всичко е чудесно и уредено.Остави хората да се мъчат, ти хващай влака и заминавай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
ЕС ?Блато ?Нееее, всичко е цветя и рози...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още