IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси завършиха с понижение в очакване на прогнозите на Фед

Мрачното предупреждение от страна на ОИСР за глобалната икономика увеличи допълнително напрежението сред инвеститорите

19:52 | 10.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната търговия на червена територия, тъй като инвеститорите действаха предпазливо в очакване на края на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,38 на сто до 368,15 пункта.

Германският показател DAX отчете спад от 87,83 пункта, или 0,7%, до 12 530,16 пункта.

Френският индекс CAC изтри 0,82% от стойността си, като се смъкна до равнище от 5053,42 пункта.

Британският измерител FTSE регистрира понижение от 0,1 на сто до 6329,13 пункта.

европейски европейски

Фокусът на инвеститорите продължава да бъде насочен към края на двудневното заседания на Фед, след което се очаква на пресконференцията гуверньорът на централната банка на САЩ Джером Пауъл да обяви прогнозите за американската икономика. Фед ще предложи първата си прогноза за състоянието на икономиката от края на миналата година, тъй като не направи това  през март, когато пандемията връхлетя САЩ. 

По-рано днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че световната икономика се срива в резултат на пандемията и спирането на бизнесите. От организацията посочват, че в много страни брутният вътрешен продукт се свива с 20 до 30 процента през това тримесечие. Изчислено за цялата година, глобалната икономика ще отбележи спад с шест процента до края на 2020 г. - по-силно от всякога в мирно време за последните над 100 години.

При индивидуалните акции базираната в Нидерландия Just Eat Takeaway отчете спад в стойността на акциите си с цели 13%, озовавайки се на дъното на Stoxx 600, след като потвърди, че се намира в напреднали преговори за сливане с американската Grubhub.

От друга страна книжата на шведската SEB поскъпнаха с близо 6 на сто, което изстреля компанията на върха на паневропейския показател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още