IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon забранява софтуерът ѝ за лицево разпознаване да се ползва от полицията

Забраната е за една година

10:52 | 11.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bridget Bennett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Amazon заяви, че забранява използването на софтуера ѝ за лицево разпознаване от полицията за една година, докато нараства натиска върху технологичните компании да отговорят на случая с убийството на Джордж Флойд от полицай в Минеаполис, пише CNBC.

“Застъпихме се за това, че правителствата трябва да въведат по-строги регулации за управление на етичното използване на технологиите за лицево разпознаване, а през последните дни Конгресът изглежда готов да приеме предизвикателството“, посочва в изявление Amazon. „Надяваме се, че този едногодишен мораториум може да даде на Конгреса достатъчно време да приложи подходящите правила и сме готови да помогнем, ако бъде поискано“, допълва компанията.

Въпреки че Комисията за надзор и реформа към Камарата на представителите проведе редица изслушвания относно използването на технологията за разпознаване на лица, предстои да се предложи законопроект, регулиращ технологията. Джими Гомес, който е част от комисията, коментира в интервю по телефона, че се надява Конгресът да приеме закона тази година.

„Това е добра първа стъпка, но все още не е достатъчно“, допълва още той.  

Гомес твърди, че комисията събира повече информация за технологията и на кого я продава Amazon.

Новините от Amazon дойдоха само два дни, след като IBM заяви, че излиза от бизнеса с лицево разпознаване. Главният изпълнителен директор на компанията Арвинд Кришна призова Конгреса да направи реформи, за да постигне напредък в областта на расовата справедливост и за справяне със системния расизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Toranaga
преди 3 години
опаааа - частни фирми диктуват какво може и какво не, на полицията на суверенна държава ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още