IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Доминик Сенар: Не се обсъжда вариант за национализация на Renault

Нова финансова инжекция на френското правителство в капитала на Renault няма да бъде най-полезното използване на държавни ресурси, заяви председателят на концерна

13:04 | 11.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Pредседателят на френския автомобилен производител Renault Жан-Доминик Сенар. <em>Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Pредседателят на френския автомобилен производител Renault Жан-Доминик Сенар. Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Евентуална допълнителна финансова инжекция от страна на френското правителство в капитала на Renault няма да бъде най-подходящото или полезно използване на държавните ресурси, заяви председателят на френския автомобилен производител Жан-Доминик Сенар в четвъртък по време на изслушване пред долната камара на френския парламент (11 юни), като добави, че не се обсъжда национализация на компанията.

 „Нямам нищо против държавата, само казвам, че не е полезно да харчите пари от данъкоплатците, за да ги инвестирате във фирма, която трябва да намери собствените си ресурси“, посочи Сенар, цитиран от Ройтерс. 

Френското правителство притежава 15-процетен дял в Renault. То използва държавна помощ, за да помогне на концерна за справяне с щетите от пандемията от коронавирус чрез 5 млрд. евро държавно гарантиран заем.

От друга страна Сенар подочи, че партньорството на Renault с японския Nissan премина в „невероятно положителна“ фаза след епизоди на обтегнати отношения през последните години. 

„Работим сериозно, в невероятна положителна динамика сме“, заяви Сенар на изслушване пред долната камара на парламента на Франция, след като Renault и Nissan представиха планове за задълбочаване на сътрудничеството си през май.

Той добави, че в Renault са уверени, че продажбите на автомобили, които пресъхнаха по време на пандемията от коронавирус и последвалите блокировки, ще започнат да се възстановяват отново във Франция през следващите месеци.

В началото на месеца Renault успя да договори с банките гарантиран от държавата заем до 5 млрд. евро. Сумата на кредита може да бъде използвана изцяло или частично, като френската държава гарантира 90% от заема.

В тази кредитна сделка участват банките BNP Paribas, Credit Agricole, HSBC France, Natixis и SocGen. В изявление на автомобилния производител се посочва, че заемът ще помогне за финансирането на ликвидните изисквания на компанията. Френският концерн ще разпредели средствата до 31 декември 2020 г., заемът пък е с падеж от 12 месеца, който Renault ще може да удължи с още три години, ако е необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Schroeder
преди 3 години
Я по едно държавно Рено за всеки французин :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
Ама защо бе почерпете от нашия опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още