IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руслан Трад: Има тясна връзка между наемниците от "Вагнер" и управлението в Русия

Има необходимост от нов прочит на конфликтите, включително и за България, като участник в НАТО, съветва журналистът

19:53 | 11.06.20 г. 7
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Getty Images News</em></p>

Снимка: Архив Getty Images News

В руския модел на военно наемничество има тясна връзка между управлението в страната и разполагането на наемници. Те са разположени там, където Москва има нови или стари връзки, които иска да поднови. Например, това се случва в момента в Африка, където руската държава има икономически интереси. Там са разположени наемници на частната военна компания "Вагнер". Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Руслан Трад, журналист и анализатор.

"В Русия все още наемническите компании са забранени. Ето защо те са базирани в чужбина, но обслужват интересите на Москва", посочи той.

Анализаторът обясни, че директна връзка между Кремъл и наемниците от "Вагнер“ не може да се установи официално. По думите на Трад дейността на милиардера олигарх Евгений Пригожин, който е близък до Путин, е показателна за връзката между Кремъл и "Вагнер".

"Например, в Централноафриканската република има големи природни ресурси, които се охраняват от наемници на "Вагнер". А част от мините са отдадени за експлоатация на фирми на Пригожин", посочи журналистът.

Той говори и за новата си книга в съавторство с Кирил Аврамов "Руските невидими армии", като поясни, че вътре се анализира каква е в момента наемническата сила като цяло, но и конкретно за руския модел.

Според Руслан Трад за първообраз може да се вземат войните в Афганистан, Югославия, където е имало подобен тип отряди.

"Книгата е продукт на редица изследвания в продължение на три години. Трудно се намират материали за "Вагнер". Ще продължаваме да се занимаваме с темата, както и с други наемнически модели", съобщи журналистът, но е категоричен, че се наблюдава връзка между държавните и частните интереси.

Трад смята, че конфликти като този в Либия и Йемен остават встрани от обществения интерес, „дори често има разминаване с военния интерес“.  Той дори се учудва, че така е и с Либия, въпреки че африканската страна има влияние върху европейските граници и региона.

„В Либия се преплитат различни интереси на различни играчи – Турция, Русия, Франция, Италия. Използват се високи технологии при военни действия, включително ново поколение дронове, и това показва как се развива един конфликт“, поясни анализаторът и потвърди, че това е заплаха за Европа, защото се очаква военна активност по засегнатите зони, което предизвиква разселване на хора. - В случая с Либия до края на годината се очаква нова вълна, ако не бъдат успокоени конфликтните зони и конфликтните линии.“

Руслан Трад е на мнение, че има необходимост от нов прочит на конфликтите, включително и за България, като участник в НАТО.

Как се финансира наемническият модел?  От къде идва информацията, която ползва Трад?
Каква е промяната при военните действия?


Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 4
Tobywolf
преди 3 години
Мда, и няма никакЪва връзка между Blackwater и американското правителство и ЦРУ, *** никаква!Тоя сега ли пада от Марс или просто се опитва да ни манипулира? Егаси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
да и кво се опитва тоз да ни съобщи, дан би да иам аз тесни връзки с тез или да са класически оркестър ? .... :)) То и Американска "Ислямска" държава имаше тесни връзки с оня Маккейн и неговата свита и ко от тва ? ми нишо ... то да беха само Жихадистите дет си прекръстиха фирмите 100 пъти, то са Black Wateri са прекръстени на Academi, "миротворци" на ООН сини, бели и секви каски дет изтепаха нeгpите и ко от тва ? ми нишо .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Направо се разплаках от умиление. Какви журналисти има ееех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
едно време имаше добри и лоши, сега вече не мож ги различи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Да .... много лоши!!! Само да не посегнат на находищата на ConocoPhillips, както направиха в Сирия. В такъв случай долитат американските АС -130 и разстрелват всеки със снаряди с калибър от 20 до 100 милиметра. Не злорадствам, но 300 вагнеровци разбраха че има и по-лоши оот тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Тия Вагнер много лоши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Hahoto
преди 3 години
В руския модел на военно наемничество има тясна връзка между управлението в страната и разполагането на наемници.------------------------------------------------------Товарищи от Блумбърг, а "американският модел" на военно наемничество, какви тесна връзки между управлението в страната и разполагането на наемници има, няма ли да ни кажете!? Ше извинявате, ама тая композиция Вагнер е семпло копи-пейст на US наемници!--------------------!https://webcafe.bg/analiz/1392522145-voyna-za-iznos-doyde-li-erata-na-chastnite-armii.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още