IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон планира облекчен митнически режим за ЕС със или без сделка за Brexit

Мярката - макар и временна, трябва да облекчи бизнеса, като се избегне удължаване на преходния период, посочва източник

09:12 | 12.06.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания ще въведе временен облекчен режим за преминаване на границата с Европейския съюз (ЕС) през следващата година, за да предотврати създаването на нови проблеми за бизнеса на фона на последствията от коронавирусната пандемия.  

Министърът по въпросите на кабинета Майкъл Гоув ще даде подробности за плана по-късно в петък, когато официално ще отхвърли възможността за удължаването на преходния период след края на годината. Това посочва пред Bloomberg запознат с въпроса източник, пожелал анонимност.

Информацията за новата митническа политика се появи, след като Великобритания и ЕС се съгласиха да засилят темпа на търговските си преговори след месеци на понякога разгорещени, но непродуктивни дискусии.

Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще проведат разговор на 15 юни, с който трява да се даде нов тласък на преговорите за бъдещите взаимоотношения.

Остават само шест месеца за постигане на споразумение и Джонсън се изправя пред нарастващ натиск да удължи на преходния период и след крайната дата от 31 декември, когато Великобритания окончателно ще трябва да напусне единния пазар и митническия съюз.

Доскоро страната планираше да наложи митнически проверки за всички стоки, влизащи от държави от ЕС, от 1 януари. Според източника обаче министрите са осъзнали необходимостта от прагматичен подход, за да се помогне на бизнеса, който вече страда от последствията от коронавируса.

Според плана на Лондон новият, облекчен митнически режим ще влезе в сила независимо от това дали Великобритания и ЕС постигнат търговско споразумение в края на годината.

Официално ще се отхвърли възможността за удължаване на преходния период на среща между Гоув и европейски представители в петък, която според британската страна е последният от правна гледна точка момент, когато Великобритания би могла да поиска удължаване на крайния срок.

Това обаче увеличава залозите в преговорите между Лондон и Брюксел и допълнително разпалва риска от икономически последствия, ако те се провалят.

След срещата на Джонсън и фон дер Лайен в понеделник в края на юни ще започне нов кръг от преговори.

„Този нов процес ще включва комбинация от кръгове на официални преговори и по-малки групови срещи, и в Лондон, и Брюксел, ако здравните препоръки го позволяват“, заяви говорител на британското правителство в четвъртък.

По-рано британският премиер Борис Джонсън заплаши да прекрати преговорите през юни, ако дотогава не стане ясно, че той ще получи приемливо споразумение от Брюксел. Продължаването на диалога и през лятото означава, че може би има напредък по исканията на британската страна, но също така и ще удължи несигурността за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
korn
преди 3 години
От 3-4 години твърдо напускат. Може би сегашната ситуация на ''напускане'' устройва и двете страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Опа, някой май почна леко да развява белия байрак :D Иначе БоДжо се пърчи, че щял да прекратява преговорите :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
Това е загуба на време за Е С Англичаните са решили твърдо да напуснат Е С Европейците трябва да бъдат напълно готови със митническите пунктове правилата и процедурите в края на годината Е С ще мине и без Великобритания но на остромва ги чакат трудни времена Великобритания се превръща в един малък самотен остров които винаги ще бъде прецакван от големите икономически гиганти С А Щ Е С Китай Когато някой си направи нещо сам трябва и сам да си носи отговорностите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още