IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусната криза не е била толкова тежка за Ikea, връща държавната помощ

Най-голямата компания за търговия с мебели в света води преговори с властите в Белгия, Хърватия, Чехия, Ирландия, Португалия, Румъния, Сърбия, Испания и САЩ

11:03 | 14.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Шведската верига Ikea, която е най-голямата за търговия с мебели в света, води преговори да върне парите на всички девет страни, които са й предоставили държавна помощ чрез програми за пускане на служители в отпуск, тъй като е пострадала по-слабо от очакванията от коронавирусната криза, съобщава Financial Times.

Толга Онджу, мениджър в отдел „Търговия на дребно“ в Ingka Group, основното подразделение за търговия на дребно на Ikea, съобщи, че компанията е решила да започне диалог с Белгия, Хърватия, Чехия, Ирландия, Португалия, Румъния, Сърбия, Испания и САЩ.

Той допълни, че Ikea е очаквала бизнесът й да намалее със 70%-80% в началото на кризата, но сега, когато всичките й 23 магазина са отворили врати, тя регистрира голямо „натрупано търсене“ за подобрения на дома.

„Сега знаем повече, отколкото през февруари и март, така че трябва да се върнем и да кажем: хей, хора, благодарим много, че ни помогнахте през този труден период, може ли сега да обсъдим как да върнем парите“, заяви Онджу пред Financial Times

Ikea е в начален етап на разговори със съответните национални органи. Заради разликите в условията на програмите за пускане на служителите в отпуск или за съкратено работно време компанията все още не знае как ще върне парите на правителствата.

Онджу съобщи, че компанията за търговия на дребно не знае колко точно пари ще върне и колко служителите са били засегнати в деветте страни.

Решението на Ikea да върне парите разкрива дилемата за много компании в момент, когато икономиките започват да се възстановяват от непосредствения шок след блокадите заради коронавируса в голяма част от света.

Някои компании връщат държавната помощ в отделните страни, често под натиск от външен надзор, но малко големи международни компании са се ангажирали да върнат цялата помощ.

Според Онджу приоритетът на Ikea в началото на кризата през февруари и март е бил да защити служителите и препитанието им, след като компанията затвори повечето от 374-те си магазина в света.

„Когато гъстата мъгла започна да се вдига, видяхме, че имаме възможност да се приспособим към новите условия..., разбрахме, че кризата не е била толкова дълбока, колкото се опасявахме и няма да продължи толкова дълго, колкото мислехме първоначално“, заяви Онджу.

Според него решението за връщане на парите няма нищо общо с начина, по който е възприемана Ikea, а просто е „правилната постъпка“.

„Важно е да запазим добри отношения с обществата и общностите, с които сме близки. Съчетано с факта, че работим в дългосрочен план и говорим за поколения напред, това ни дава отговорността и възможностите да работим по тези въпроси“, отбеляза Онджу.

Ikea е заделила и фонд от 26 млн. евро за лидерите на магазините на компанията, които да бъдат разпределени в местните общности. Целта е да се подобрят както решенията за отдалечена работа за служителите й, така и преживяванията на клиентите на фона на засилването на дигиталното предлагане.

Ikea, която е създадена в Швеция, но сега има множество подразделения, някои от които имат централа в Холандия, е следена внимателно от европейските регулатори заради данъчните си дела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Харесва ми, че Ikea постъпват толкова отговорно. Жалко само дето продават такива грозотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още