IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP отписва проекти за милиарди долари заради слабото търсене и енергийния преход

Концернът очаква средната годишна цена на Брент в периода 2021-2050 г. да бъде 55 долара за барел вместо първоначално прогнозираните 70 долара за барел

21:52 | 15.06.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британската енергийна компания BP Plc ще направи най-голямото отписване за последното десетилетие върху стойността на бизнеса си, тъй като концернът прогнозира, че пандемията от коронавирус ще навреди на дългосрочното търсене на петрол и ще ускори прехода към по-чиста енергия, съобщава Bloomberg.

Компанията изпитва сериозни затруднения заради поевтиняването на петрола и природния газ през последните месеци, чиито цени са с около 20% до 30% по-ниски от преди пандемията, като в същото време очаква цената на квотите за въглеродните емисии да се увеличи над два пъти. 

В отговор на пазарната конюнктура BP предприема преглед на своите проекти, което би довело до прекратяване на редица инициативи, свързани с добива на изкопаеми течни горива. Рискът се увеличава допълнително, тъй като индустрията се бори с фундаментални промени в тенденциите на потреблението на енергия.

Под управлението на своя нов изпълнителен директор Бърнард Луни BP призна много по-бързо от редица други големи енергийни компании за необходимостта от преразглеждане на операциите си.

Новите решение на BP ще доведат до разходи за обезценка и отписвания през второто тримесечие, като мерките се изчисляват на 13 до 17,5 млрд. долара след данъчно облагане. Компанията също така отново изтъкна въпросите, свързани с устойчивостта на дивидента си.

Акциите на BP поевтиняха с 4,4% в началото на днешната търговия на борсата в Лондон, a до края ѝ спадът бе намален до 2,18 на сто.

През февруари BP очерта амбициите си да стане въглеродно неутрална компания до средата на века. Дружеството призна, че производството на изкопаеми течни горива ще намалее в дългосрочен план и добави, че всичко, което бъде изпомпвано през 2050 г., „ще трябва да бъде декарбонизирано“.

Преразгледаната от BP преценка за дългосрочни ценови прогнози за петрола от 2021 до 2050 г. достига средно ниво от 55 долара за барел за сорт Брент, което е по-ниско от очакваните преди това 70 долара за барел.

Концернът очаква цената за един тон отделен въглероден диоксид да достигне 100 долара до 2030 г. в сравнение с предишното предположение за 40 долара за тон.

Компанията планира да публикува резултатите си за второто тримесечие на 4 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Ти не си ли се възползвал цял живот от това което произвеждат те!? КАТО ПЛАГИШ ПЪРВО ТИ ТВОИТЕ ЩЕТИ, ТОГАВА ИМАЙ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ТЯХ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
ВР - по-точно ръководството и - застава срещу собствените си анализатори, които са категорични, че пикът в търсенето на петрол дори не е достигнат, като това ще стане в следващите 10-15 години. Този Луни - явно пада от Луната и не знае, че ВЕИ (без разните т.нар. "биогорива" и заедно с класическите ВЕЦ), дават между 10 и 12% от енергията на света и заради растящото търсене на енергия (корона-кризата е просто един епизод) въпреки колосалните инвестиции, тоя процент не се увеличава. Вземи на човечеството природния газ и петрола - и то ще се върне в средновековието.Разбира се, за да проумее това човек, трябва да има малко повече акъл от Червенков и Стоянчик. Ама нищо - ВР лесно може пак да започне да помпи петрол и да взема нови концесии. Ако повече компании последват техния настоящ пример - това ще бъде една може би необходима шокова терапия за света, който като се изправи пред енергийна криза, вярно ще разбере откъде духа вятърът, както се изразява Червенков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
red6
преди 3 години
BP призна на къде задyxа вятъра. Не че не се знаеше де. Въпроса е, че те никога няма да платят за щетите, които вече са нанесли. Особено като се има предвид, че са знаели и са крили информация. Настрани оставяме дори как мъжката се изcpaха в мексиканския залив...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Статията касае единствено и само Императора. Заедно със съпругата си притежават една акция на компанията и пет лева нагоре или надолу е от значение за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
споко, сега пущиха няколко нови трилиона, пара има... проекти също ще има! работа за два китайски народа ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Да отпишеш проекти за милиарди, означава да закриеш хиляди работни места и да не откиреш други хиляди никога. Но пък зелените ще са щастливи, малко им трябва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още