IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханке отново защитава "рожбата си" - валутния борд

На страната бяха наложени дискриминационни условия от ЕС, твърди икономистът

08:47 | 17.06.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/LEX VAN LIESHOUT</p>

Снимка: EPA/LEX VAN LIESHOUT

Намерението на България да влезе във валутния механизъм ERM II (чакалнята на еврозоната) е фарс от гледна точка на американския икономист Стив Ханке.
 

Първият от трите акта на тази пиеса започна с мисълта за изоставяне на валутния борд и лева на България, пише Ханке в своя блог в Zerohedge.
 

„Валутният борд уби ужасната хиперинфлация в България от 1997 г. и стабилизира икономиката и проправи пътя за влизането на България в ЕС и НАТО. Той работи автоматично и перфектно, точно както го проектирах да работи. Българската общественост знае това и подкрепя валутния борд“, пише американският икономист, който е известен противник на еврото.
 

„Но премиерът Бойко Борисов и „неговият папагал“, финансовият министър Владислав Горанов, искат да премахнат една от малкото български институции, която работи перфектно и е широко уважавана от българи, както и от чужденци. Това е фарс“, убеден е Ханке.

Вторият акт на този фарс, продължава икономистът, включва приемането от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), че Първата инвестиционна банка трябва да бъде рекапитализирана, преди България да може да влезе в Единния надзорен механизъм и ERM II. Според американеца тази дискриминационна предпоставка, „наложена от господарите на българите - Европейския съюз“, е незаконна - поредният фарс.
 

А големият финал на играта започва, според Ханке, когато удари пандемията на коронавируса. Докато вниманието на българската общественост е отвлечено, премиерът Борисов промени курса, като заяви, че на България ѝ липсва финансиране от ЕС, тъй като София не е член на еврозоната. „Това е пълна глупост“, категоричен е Ханке.
 

Тогава, в отчаян опит за рекапитализиране на Първа инвестиционна банка Българската банка за развитие, държавна банка, закупи правата върху акции на ПИБ на двойно по-висока от пазарната им цена. Само времето ще покаже как тази съмнителна маневра ще бъде разгледана от Генерална дирекция „Конкуренция“ на ЕС и дали правителството на България ще се придвижи с крачка по-близо до това, от което се страхуват повечето българи: загубата на любимия им лев. Този последен акт, разбира се, е най-големият фарс от всички, заключава още Ханке.
 

Властите в София твърдят, че с капитализацията на Първа инвестиционна банка страната ни вече е изпълнила всички условия по пътя към банковия съюз и валутно-куросвия механизъм ERM II. В края на миналата седмица кабинетът реши Българската банка за развитие (ББР) да участва с до 70% в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка АД (ПИБ).

Това мнение се застъпва и от заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който обяви през май, че България може да се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ през юли, ако изпълни и последното условие за това. По думите му „последното условие“ е „укрепването на капитала на една банка“.

Фабио Панета, член на борда на ЕЦБ, коментира в интервю пред вестник Le Mondе в началото на седмицата, че е възможно България и Хърватия да влязат в „чакалнята“ на еврозоната до края на годината. По думите му процесът по разширяване на еврозоната остава непроменен въпреки икономическите щети от коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 3 години
Ханке се хвали и защитава валутния борд в България, ала не плаща щетите от ситуацията при КТБ АД, която е последица от същия валутен борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
През коя година момента е бил по-добър? Кажи, кога трябваше да се случи за да кажеш че всичко е ясно, всичко е точно, перфектен момент, напред към светлото бъдеще пред Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
Спящият бик
преди 3 години
Трябва много да си закъсал, за продаваш така професионалния си авторитет... Но, ако наистина си закъсал толкова, дали въобще си професионалист!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
SSS55
преди 3 години
По принцип не пиша политически коментари! Не съм фен на личността Стив Ханке. Благодаря за валутния борд!!! На винаги задавам един въпрос: Ако искат да не осиновят две семейства, едното са преуспели и интелигентни хора, а другото е *** семейство, кое би избрал? Аз избирам първото! Няма да ми е лесно в началото, на ще имам шанс за по-добро бъдеще!!! При второто ще щракам с пръсти и ще живея може би лесен живот, но после???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Whitestar
преди 3 години
Истината е, че начинът и пътят не са безсмислената критика и хаотичните коментари! Едва ли г-н Ханке се е ангажирал толкова с това мнение, колкото самият писател на статията и ние - нормалните българи. По-скоро би трябвало да се запитаме дали моментът е подходящ сега - когато кризата от корона вирусът е в разгара си, сега когато инфлацията е над нормалните равнища, сега когато Кралството се колебае, а неизвестността тропа на портите. Дали това ще е най-добре за двете валути и дали няма да се изтълкува не добре от страна на Съюза, забелязвайки самоцелния егоизъм на прагматичните ни политици!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Или сайта работи когато си иска и когато му дойде музата?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Браво демек, награда за най-добра женска роля - за Оскар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Бваро Инвестора!За таква цензура не бях се сетил!Трябва да се логнеш, за да можеш да поставиш++1на някого, който не е политкоректен.***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пак ли тоя мишок, бе??!Вече стана смешен с постоянното си плюене.Бъдещето на България е в Европа, в ЕС и Еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
michaelis23
преди 3 години
ми че що да не работи перфектно борда ? идеална колониална система, дет ти е определена специална диета колко да ядеш, за тва се изнесе народа щот такива oръфляци кат тоя Ханке само дават акъл ама той самия нивга не би живял с борд щот ше га лапнe до гърло .... с еврото съшта раота, ако беше толко убу Жапанките с Чайниците и Швеците с Датските, Ахангличаните тоже щеха да го приемат, да АМА не са го приели е що ? Щот у е такива ситуации кат сегашната не мое си печаташ да подпреш икономиката, а требе да чакаш на заеми .... аааре нема нужда, стоп благодаря ви беше ми приятно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още