IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора в ЕС по най-малък месечен спад на строителството през април

На годишна основа строителната продукция у нас намалява по-малко в сравнение със средния годишен спад в еврозоната и ЕС, сочат данни на Евростат

14:52 | 17.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

България е на второ място сред страните членки на ЕС с най-малък спад на строителната продукция на месечна основа през април, тъй като секторът у нас не беше засегнат особено от ограничителните мерки във връзка с коронавируса, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Всички страни, за които са налични данни, регистрират понижение на строителната продукция през април спрямо март, като то е най-малко в Швеция (-0,3%). България е на второ място с месечен спад от 0,7%, а след страната ни се нареждат Румъния и Холандия с по 0,9%.

През април мерките за ограничаване разпространението на коронавируса, въведени от страните членки, са продължили да оказват значително въздействие върху строителната продукция в ЕС и еврозоната. Тя е намаляла с 14,6% спрямо март в еврозоната и с 11,7% на месечна основа в ЕС.

Все пак спадът е бил по-ограничен в сравнение с март, когато строителната продукция в еврозоната намаля с 15,7%, а в ЕС като цяло – с 13,6%. Строителство Строителство

Строителството в еврозоната и ЕС е достигнало най-ниското си ниво от началото на воденето на статистика през 1995 г. През април 2020 г. спрямо април миналата година произведената строителна продукция е намаляла с 28,4% в еврозоната и с 24% в ЕС като цяло.

През април сградното строителство в еврозоната се е свило с 15,4% спрямо март, а гражданското и инженерното строителство е намаляло с 8,9%. Най-голям спад на месечна основа е регистрирал строителният сектор във Франция (-32,6%), Испания (-26,3%) и Словакия (-10%).

На годишна основа сградното строителство в еврозоната е намаляло с 29,3%, а гражданското и инженерното строителство се е свило с 24,5%. В ЕС сградното строителство е отбелязало спад от 24,6%, а гражданското и инженерното строителство – с 21,4%.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям спад на строителството е регистриран във Франция (-60,6%), Белгия (-39%) и Испания (-32,6%). В същото време Румъния, Германия и Финландия постигат ръст от съответно 12,2%, 0,9% и 0,8%.

У нас строителната продукция се понижи с 15% на годишна основа през април, което е под средното ниво в еврозоната и ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Yanis83
преди 3 години
Същото беше и 2008,тогава дори идваха строителни работници от Испания.Кризата тук дойде с закъснение.Тогава Испания беше безработицата,български емигранти се прибраха и доведоха техни колеги тук.Надника на общак в строителството беше 100лв.Сега,ще видим,може и да се разминем леко,може и да го отнесем здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още