IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк се връща към живот, но много хотелски стаи остават затворени завинаги

Корнавирусът задълбочава проблемите със заетостта и цените на стаите в града

16:39 | 17.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Yen Duong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yen Duong/Bloomberg

Пандемията, която удари хотелската индустрия в Ню Йорк по-силно от други сегменти от пазара за настаняване в САЩ, се очаква да остави хиляди стаи затворени за постоянно в момент, когато градът започва отново да отваря врати след месеци на блокада, пише Wall Street Journal.

Хотелите в Ню Йорк преминаха през коронавирусната криза със спад на заетостта и цените на стаите, главно заради прекомерното ново строителство. Ограниченията за пътуването и щетите за икономиката, причинени от COVID-19, обаче влошиха вече тежката ситуация.

Цели 25 хил. стаи, или 20% от общия брой на стаите в Ню Йорк, може да не отворят отново, съобщават анализатори и собственици на хотели. Това се равнява на целия размер на хотелските пазари в Луисвил, щата Кентъки, и Джаксънвил, щата Флорида.

„COVID… беше последният пирон в ковчега“ за тези имоти в Ню Йорк, коментира Лукас Хартуич, анализатор в Green Street Advisors, която следи индустрията с местата за настаняване.

Мрачните настроения се подобряват леко през последно време, тъй като все повече хотели се връщат към живот, след като миналата седмица Ню Йорк започна първата фаза на повторното си отваряне след въведената блокада в средата на март. Millennium Times Square отвори отново врати на 1 юни, а Hilton Midtown трябва да отвори на 22 юли.

Заетостта на хотелите в Ню Йорк беше 47,1% за седмицата до 6 юни, сочат данни на компанията STR. Това е доста под нивото от 90% през същия период на 2019 г., но е ръст спрямо дъното от 19,6% през седмицата до 4 април.

Но пълното възстановяване може да отнеме години, защото секторът е много зависим от чуждестранните пътуващи и туристите, привлечени от атракциите на Ню Йорк. Някои представители на индустрията смятат, че Broadway може да остане тъмен до догодина, а бизнес и груповите пътувания се очаква да се възстановят по-бавно.

Един известен хотел, който е напът да затвори, е Times Square Edition, отворил врати миналата година чрез партньорство между Marriott International, Maefield Development и Иън Шраджър от Studio 54. Marriott съобщи миналия месец, че е уведомила служителите си, че очаква хотелът да затвори врати през август.

Мястото за настаняване с 452 стаи, което беше част от комплекс със смесени функции на стойност 2 млрд. долара, се натъкна на финансови проблеми малко след отварянето си и е изправено пред принудителни действия от кредитори заради пандемията. Преговорите продължават и все още има надежда, че Marriott може да промени решението си и да продължи да управлява хотела, съобщиха запознати с разговорите източници миналата седмица.

Друг хотел, който може да не отвори отново врати, е Blakely New York, казва Ричард Борн, който е съсобственик на имота и още 27 други независими обекта в Манхатън и Бруклин. Хотелът на 17 етажа, който отвори врати през 2004 г., е подал документи пред Службата по труда в Ню Йорк в началото на годината, в които предупреждава, че може да затвори врати.

Според Борн хотелският пазар в Ню Йорк може да не се възстанови от COVID-19 до 2024 г. „Прибавете това към пазар, който вече беше подложен на натиск, и хората ще започнат да мислят за какво друго могат да използват недвижимия си имот“, коментира той.

Борн уточнява, че компанията му BD Hotels планира да отвори отново всичките си останали хотели.

Финансовите проблеми в хотелската индустрия в Ню Йорк се натрупват на фона на увеличаването на предлагането. Градът прибави 15 хил. стаи от 2015 г. насам и има още 4000 в строеж, които трябва да бъдат завършени тази година, както и още 6000 догодина, сочат данни на SunTrust Robinson Humphrey.

Много собственици на хотели в Ню Йорк взеха твърде много дълг, който стана особено труден за изплащане през последните месеци. До началото на юни заеми за 17 нюйоркски хотела, които са били превърнати в секюритизирани кредити за бизнес имоти, са били прехвърлени на специални компании за обслужване на дълговете, сочат данни на Trepp.

Това се случва, когато са спрели плащанията по заема, той е в просрочие или има някаква друга причина да се смята, че няма да бъде обслужван. Само пет заема са били в такава категория през март, показват данните на Trepp.

Много хотели, които няма да отворят отново врати, вероятно ще сменят предназначението си и ще се превърнат в апартаменти под наем или офис площи. Намаленото предлагане вероятно ще е от полза за собствениците на хотели, които успеят да оцелеят.

„Свиващият се пазар ще бъде страхотна възможност за достигане на дъно и добър растеж оттам нататък“, коментира Хартуич.

Някои хотели в Ню Йорк останаха отворени през цялото време на пандемията, като отдаваха под наем стаи на здравни служители, строителни работници, които продължиха да работят, консултанти по дългосрочен престой и бездомници в града.

Приходите от налична стая, които са най-разпространения индикатор в хотелската индустрия, са намалели до 57,77 долара за седмицата до 6 юни, което е озадачаващо малка сума за един от най-скъпите хотелски пазари в САЩ. През същата седмица на миналата година те са били 210,59 долара. Средната дневна цена е намаляла до 122,73 долара спрямо 278,86 долара година по-рано, сочат данните на STR.

Много хотели, които продължават да работят, са изправени пред финансов натиск. Jilton Times Square се очаква да регистрира загуба между 6 млн. и 8 млн. долара тази година и може да се наложи да назначи синдик, съобщава собственикът му Sunstone Hotel Investors.

Но главният изпълнителен директор на компанията Брайън Джиглиа съобщи в имейл миналата седмица, че хотелът „ще остане отворен, обслужвайки гостите си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
SSS55
преди 3 години
Какво ли очаква Сл.бряг???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още