IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов пред Шарл Мишел: Приемането на Пакет Мобилност би било грешка

За България е важно кохезионната и общата селскостопанска политика да бъдат запазени на нивата на настоящото предложение, посочи премиерът

16:13 | 17.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Приемането на настоящото предложение за Пакет Мобилност I би било грешка, тъй като съдържа противоречия. Това посочи премиерът Бойко Борисов в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

По инициатива на Мишел двамата разговаряха относно видеоконферентната среща на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС, която ще се състои в края на настоящата седмица. На нея европейските лидери ще обсъдят Плана за възстановяване на Европа, който Европейската комисия предложи официално на 27 май. 

Според Борисов една от последиците от приемането на Пакета е, че ще доведе до изминаването на хиляди километри напразно от тежкотоварните машини и до допълнително замърсяване на въздуха с вредни емисии, което не отговоря на общия европейски стремеж към опазване на околната среда.

Във връзка с Плана за възстановяване на Европа Борисов отбеляза, че счита предложението на Европейката комисия за много балансирано, особено като се има предвид сериозните предизвикателства, породени от пандемията от COVID-19. Премиерът изрази позитивно отношение към плана за възстановяване, като подчерта, че е важно да се отчита стартовата позиция на икономиките на всяка държава-членка, както и силата им на реакция при кризи.

За България е важно кохезионната и общата селскостопанска политика да бъдат запазени на нивата на настоящото предложение, е посочил Борисов. За по-младите държави-членки традиционните бюджетни политики на ЕС са от съществено значение за достигането на общоевропейските стандарти и за повишаване на конкурентоспособността, е заявил премиерът.

По отношение на Многогодишната финансова рамка Борисов също е отчел като положително адекватното финансиране по въпросите на миграцията и сигурността, което съвпада с  разбирането на премиера за ключовото значение на опазването на външните граници на ЕС.

Относно Фондът за справедлив преход, премиерът Борисов изтъкна, че е необходимо той да бъде по-гъвкав, за да може да отговори в максимална степен на нуждите на държавите-членки. В този смисъл според Борисов е добре да се помисли върху възможността Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности. Това по думите му би помогнало на повече региони да носят „зелен“ позитив за икономиката на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Нищо и половина.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още