IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратезите предупреждават: Забравете тазгодишните върхове на европейските индекси

Прогнозите са, че няма да има нови спадове, като тези през март, но няма и да наблюдаваме големи ръстове

20:11 | 18.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Върховете на европейските индекси може вече да са зад гърба ни.

Стратези очакват средно за 2020 г. бенчмаркът Euro Stoxx 50 Index да завърши на ниво от 3098 пункта – спад от 4,5% спрямо стойността му в края на борсовата сесия във вторник. За по-широкия показател Stoxx Europe 600 очакванията са 367 пункта, което е ръст от едва 1%, посочва Bloomberg.

Европейските измерители успяха да възстановят около две трети от причинените от пандемията спадове с впечатляваща бързина, преди увеличението да замре през юни. В сряда Stoxx 600 набра още малко инерция с повишение от 0,7%, след като отбеляза най-големия си седмичен спад от март насам миналата седмица заради притесненията за втора вълна на COVID-19.

Акциите в региона може и да не повторят спадовете от март благодарение на масивните програми за стимули, които стабилизират пазара. Те обаче няма да отбележат и нови върхове. Несигурността от влиянието на пандемията продължава да витае над представянето на компаниите и икономиката, водейки до разнообразни прогнози на стратезите.

Сред най-бичи настроените е германската Deutsche Bank AG, която прогнозира, че Stoxx 600 ще завърши годината на ниво от 440 пункта или с около 21% над представянето от вторник.

На обратния полюс е френско-германската група за финансови услуги Oddo BHF, която прогнозира спад от 11% до 322 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
От статията не разбрах кои са "стратезите". Но разбрах че дойче банк и одо са на тотално противоположни мнения.Като се имат предвид финансовите постижение на първата, човек по-скоро би спечелил ако прави обратното на това което те казват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още