IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП препоръчва на ЕС да съди Китай в Хага заради Хонконг*

Евродепутатите искат блокът да използва и икономически лостове за разубеждаване на Пекин да наложи законите за сигурността на специалния административен район

10:55 | 20.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) трябва да съди Китай в Международния съд в Хага, ако Пекин наложи нов закон за сигурност на Хонконг, реши Европейският парламент (ЕП), предава Ройтерс.

В приетата резолюция евродепутатите посочват, че блокът трябва да използва и икономически лостове за разубеждаване на Китай.

Правителствата на ЕС вече изразиха сериозна загриженост относно китайския закон за сигурност за Хонконг, за който демократичните активисти, дипломатите и някои бизнеси твърдят, че ще застраши полуавтономния му статут и ролята му на глобален финансов център.

Най-важният орган за вземане на решения в китайския парламент преразглежда проект на ново законодателство за национална сигурност за Хонконг от четвъртък. Първоначалният доклад на информационната агенция Синхуа за заседанието на Постоянния комитет казва, че то ще приключи в събота сутринта, но не се споменава Хонконг.

Резолюцията на ЕП не е обвързваща, политическите сигнали, които предоставя, могат да насочват политиката.

Ръководителите на европейските институции и китайският премиер Ли Кекианг са готови да проведат видео среща на върха в понеделник.

Същевременно най-върховният законодателен орган на Китай приключи заседанието си в събота без да споменава предложения закон за сигурност за Хонконг, според официалната информационна агенция Синхуа. Постоянният комитет на Националния народен конгрес започна в четвъртък обсъждане на законодателството за национална сигурност.

Китайският законодателен орган заяви, че категорично осъжда и се противопоставя на резолюцията на Европейския парламент относно законодателството, защото това представлява намеса във вътрешните работи на Китай. 

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Каква работа има ЕП в Хонконг? Законодателството на един остров, не си струва риска от спиране на притока на Китайски стоки. Сега Китай трябва ли да съди ЕС заради Каталуния?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още