IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маските на закрито отново стават задължителни

Новите по-строги мерки влизат в сила от утре

12:11 | 22.06.20 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Маските на закрито отново стават задължителни. Мероприятията на закрито ще бъдат организирани при запълняемост до 50 процента от капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Новите по-строги мерки влизат в сила от утре, 00:00 ч. във вторник.

За седмица анализ е показал увеличение на заболелите и неспазване на дисциплината и това е причината за затягане на мерките, каза здравният министър на извънреден брифинг.

Мероприятията на закрито ще се организират до 50 процента от капацитета на залата със задължителни маски и предпазни средства – за кина, театри, нощни заведения и др. подобни. За нощните заведения Ананиев заяви, че много разчита на личното самосъзнание на хората. „В дискотека или бар е трудно да се спазва дистанцията, но все пак", призна здравният министър. 

В магазини, молове и други търговски обекти трябва да се спазва дистанция от 1,5 м и да се носят маски. Персоналът в търговските обекти също трябва да носи маски.

До 1000 души на сектор се позволяват при провеждането на футболни мачове. При останалите спортни състезания на открито запълняемостта да е също 50 процента.

До края на седмицата ще се прецени допълнително дали ще продължи извънредната епидемична ситуация в страната.

Ананиев призова за по-стриктно спапзване на действащите мерки, за да не се допуска по-висока заболеваемост.

„Ситуацията е сложна. Имаме реално увеличение на случаите. За щастие, то не е толкова много при хората с нужда от интензивни грижи", каза държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той посочи, че подобна тенденция се случва и в други страни. На първо място по заболеваемост е Северна Македония 45,6 на 100 хил. население. На второ място на Бланиките е Албания – 12,9, Босна – 11,9, Турция – 10,7. Пето и шесто място са за България – 8,3, Сърбия – 7,09 на 100 хиляди души население.

„Дали това е втора вълна или просто повишаване на случаите, аз съм по-склонен да вярвам на второто“, каза Кунчев.

"Нямаме промяна в стратегията за това какво искаме да постигнем - да не натоварваме здравната система до степен, в която да не можем да приемем за лечение заразени с коронавирус“, каза още Кунчев.

Едва ли ще се стигне до затваряне на градове, но ако е наложително ще се затварят улици и квартали, каза още той. И допълни, че този вирус продължава да не се държи като нормален респираторен вирус, защото не създава достатъчен имунитет и продължава да го носи човек в гърлото си до 35-ия ден.

Той отправи и призив към болниците – да не забравят заповедта на министъра на здравеопазването. Дотук ние говорихме за 3-те „Д”-та. Сега добавяме и едно „К” – контрол. Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората”, посочи още той.

„За мен е много важно, там където хората се събират - магазини, институциите, публичните места... да продължават да се носят маски, шалове или шлемове, защото очевидно, че това има ефект, макар и не на 100%", посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на брифинга.

Контролът ще се увеличи навсякъде, заяви кметът на София.

„Ще мобилизираме още полицаи от Общинска полиция, СДВР също ще се включат в контрола, за да има проверки навсякъде, защото данните за София са обезпокоителни",  каза Фандъкова.

Обстановката с коронавируса се следи изключително внимателно и започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки. Това е докладвано днес на работна среща, свикана от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет във връзка с актуалната ситуация с разпространението на COVID-19.

Борисов за пореден път изтъкна, че опасността от COVID-19 не е отминала и че за борбата срещу коронавируса от най-голямо значение и към момента продължава да бъде спазването на физическа дистанция, дисциплина и стриктна дезинфекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 3
5160
преди 3 години
Абе къде е К-19, за тези дето ни мислят за ***, ние пък да питаме: Батко, какво е това?https://sapphirepoollv.com/event/july-4th-independence-weekend-vegas-pool/П.С. Краварите може да са каквито и да е, но щом стане дума за пари само онези заблудените дето 40 години се разхождали в пустинята, щото си забравили джи пи есите могат да им се опрат. Другите да помислят кой би организирал такова нещо като това от линкаи кой би отшъл при извънредно положениие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
точно този елемент толко си може и Путин с Кремълските орди е виновен !! .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 12
Zlato
преди 3 години
Личи си, че доста си поразсъждавал. Говоря за елементарно движение на газове в затворено пространство. Нищо общо с чистотата на маската :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Носенето на една и съща маска може и да доведе до това.Затова трябва да се перат или сменят.То и носенето на едни и същи *** води до неприятни последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 10
Zlato
преди 3 години
Някакъв наскоро обясняваше как носенето на маска за дълъг период от време е като да се затвориш в гаража и да си включиш колата на свободна. Вдишвай отработените газове по-дълбочко и недей да мислиш. Това му се вика затворен цикъл :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Наморник??Тва някаква гастербайтерска нова дума ли е? Така е, колкото по-необразован и неграмотен е един индивид, толкова повече държи да го покаже! А, разбира се да повтаря като папагал за колонии и добрия Путин.Тук вече е ясно, че ай кю- то е под 50.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 7
michaelis23
преди 3 години
гастарбайтера не носи наморник, щот не живее у колония, за вас тояга и с чували на главите докат пукалдясате .... ам ако искаш аз ?!? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 14
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Този глупост "лекарите" ли я казаха (всички лекари) или някакъв с името Рашид?Елементарно гастербайтерче, наблягай си върху чиниите и беленето на ряпа, слушай си доктор Рашид и си мълчи, че за кратко време става ясно какви са умствените ти "възможности".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis23
преди 3 години
Dr Rashid Buttar || Why not to wear a face mask when you are healthy.https://***.youtube.com/watch?v=CYxMDY0z0mE----------------------------------------------------------------------ей го лекара каа че не треа носиш никви маски, ама в Булгаристанската колония нали Вaтниците са от разбирач нагоре, за тва ше носат у чували на кратуните ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 13
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Безмозъчните пак се разскимтяха. Каквото и някой да направи, все плюят.В телата им циркулира не кръв, а киселина. Лузърска работа.Просто игнор за тях и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още