IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е близо до сделка с Johnson & Johnson за ваксина за Covid-19

Споразумението може да е свързано с предварителна поръчка на потенциалната ваксина

22:31 | 22.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) е в напреднали преговори с фармацевтичния гигант Johnson & Johnson, за да резервира или да направи предварителна поръчка на нейната ваксина за Covid-19, която е в процес на разработка в момента, твърдят двама представители на властите, запознати с въпроса, предава Ройтерс.

Това ще бъде първият подобен ход от страна на ЕК, откакто получи зелена светлина от 27-те страни членки на Европейския съюз да използва спешния фонд от над 2 млрд. евро, за да сключи сделки с до шест производители на ваксини.

Споразумението на комисията с американската Johnson & Johnson се подготвя, твърди високопоставен представител на здравните власти в страна членка, който е пожелал да остане анонимен, защото преговорите са конфиденциални.

Втори източник от ЕС посочва, че Европейската комисия е провела разговор с Johnson & Johnson във вторник за потенциална сделка.

Говорител на комисията не е коментирал въпроса.

В отговор на запитванията на Ройтерс от Johnson & Johnson посочват, че водят преговори с няколко правителства и глобални организации, които искат да се сдобият с ваксина. Компанията отказва да коментира повече от това.

Не е ясно дали подобна сделка ще включва предварителна покупка на ваксината, която е в процес на тестване, или опция за покупка.

Johnson & Johnson планира да започне клинични изпитвания на ваксината си върху хора през юли. Ваксината е срещу коронавируса, който зарази над 8,36 млн. души по света и взе 447 985 жертви.

Миналата седмица Германия, Франция, Италия и Нидерландия заявиха, че са придобили 400 млн. дози от потенциална ваксина от британската AstraZeneca, която разработва ваксина с Оксфордския университет. На този принцип могат да действат всички държави членки на ЕС.

AstraZeneca подписа подобно споразумение със Съединените щати миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още