IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните пазари в света показват признаци на възобновяване на активността

На мнозинството от пазарите има разминавания в очакванията за цените на купувачи и продавачи

13:13 | 23.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan</em></p>

Снимка: Bing Guan

На фона на смекчаването на блокадите в света компаниите се отварят повторно, а пазарната активност в почти всички сектори се възобновява. Недвижимите имоти не са изключение – разхлабването на блокадата означава, че обявите, огледите и продажбите могат отново да се осъществяват, пише консултантската компания Savills.

Тя е провела допитване за нагласите сред анализатори на жилищните пазари от цял свят, за да установи как COVID-19 променя жилищния пазар в момент, когато ограниченията отпадат, и какво може да донесе бъдещето.

78% от анкетираните са заявили, че повечето или почти всички купувачи в регионите им продължават да търсят нов имот.

Освен това продавачите в 90% от включените в допитването пазари все още планират да продадат имотите си. Устойчивото равнище на интерес както от купувачи, така и от продавачи говори добре за възобновяването на трансакциите на фона на продължаващото смекчаване на ограниченията, отбелязва Savills.

По отношение на ценовите очаквания обаче има разминавания. 78% от анкетираните са заявили, че купувачите очакват да видят по-ниски цени отколкото преди блокадата. В същото време 78% от продавачите очакват цените да останат същите.

Курортите и популярните локации за второ жилище като Алгарве в Португалия и Френската ривиера съобщават, че както купувачите, така и продавачите очакват цените да се запазят, докато анкетираните на градски пазари като Банкок, Сидни и Прага говорят за очаквания за понижаване на цените както от купувачите, така и от продавачите.

Въпреки пандемията и очакванията за глобална рецесия 33 на сто от анкетираните съобщават, че броят на новите купувачи се е запазил след блокадата спрямо същия период на миналата година. Някои пазари дори започват да регистрират по-голяма активност, като 10% от анкетираните съобщават, че след вдигането на блокадата има повече нови заявления, отколкото през същия период на миналата година, особено на локациите за второ жилище и курортите.

Общата нагласа сред анкетираните е, че нещата изглеждат положителни, но  пазарът все още не се е възстановил. Анкетирани в Китай, който от най-дълго време е извън блокада, заявяват, че са били необходими два до три месеца за възстановяването на пазара, въпреки че активността като цяло се е върнала към нормалното. Много от участниците в допитването са посочили, че възстановяването все още е в твърде ранна фаза, за да се правят сравнения, защото полети с чуждестранни граждани не са разрешени или защото потенциалните купувачи изчакват, за да направят огледи на имоти лично.

С възобновяването на дейността на имотните пазари в света промените в начина, по който хората живеят и работят по време на блокадата вече засяга предпочитанията на купувачите. Анкетираните в 33% от пазарите съобщават за нараснал интерес от купувачи, желаещи да увеличат размерите на основното си жилище. Градските центрове като Сидни, Рим и Монако посочват засилен интерес към разширяване особено сред жители, които вероятно са преживели блокадата в по-малки пространства.

При вторите домове преобладаващата тенденция е, че няма голяма промяна в нивото на интерес през 2020 г. спрямо миналата година. Но броят на купувачите, които търсят имоти с инвестиционна цел, може да се свие тази година, тъй като 30 на сто от пазарите съобщават за намаляване на този тип купувачи спрямо 2019 г.

Оптимизмът се завръща на пазара на фона на смекчаването на ограниченията и възобновяването на търговската дейност. Новото нормално ще даде много добри възможности както за купувачи, така и за продавачи, счита Savills. От ключово значение за растежа ще бъде повишеното доверие от пазарните участници и възобновяването на пътуванията след вдигането на блокадите и отварянето на границите, допълва компанията. Със смекчаването на ограниченията участниците в допитването й съобщават за нараснало търсене, особено от местни купувачи, и очакват по-силни нива на активност през идните месеци.

Анкетираните прогнозират също леко повишаване на наличностите, особено в краткосрочен план, тъй като блокадите се вдигат, а бизнес активността се връща към по-нормални равнища. Курортните пазари най-вече съобщават, че има потенциал за нарастване на предлагането, тъй като пътуванията на чужденци остават затруднени, а купувачите си поставят като приоритет разширяването на основното си жилище в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още