IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите жилища у нас поевтиняват спрямо края на миналата година

На годишна основа цените продължават да растат, подкрепени най-вече от поскъпването на старите жилища

15:54 | 24.06.20 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на новите жилища у нас намаляват между януари и март на тримесечна основа в почти всички големи градове в страната и на национално ниво, а на годишна основа ръстът им е най-бавният от пет години насам, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Когато се прибавят и старите жилища обаче, общият индекс на цените на жилищата отбелязва ръст спрямо последното тримесечие на миналата година в цялата страна и в големите градове. 

Цените на новите жилища се понижават с 0,9% спрямо края на миналата година на национално ниво. В София те намаляват с 1,1% за първи път от четвъртото тримесечие на 2018 г. В Пловдив спадът е с 1,5%, но е по-малък в сравнение с края на миналата година, когато е достигнал 2,3%. Във Варна понижението на тримесечна основа достига 1,9%, като за последен път новите жилища в морската столица са поевтинели през второто тримесечие на 2019 г.  В Бургас  свиването е с 0,2%, докато през четвъртото тримесечие на миналата година е отбелязан ръст от 1,2%. Новите жилища са поскъпнали леко в Русе с 0,5%, а в Стара Загора цената им е нараснала с 1,8%, показват данните на НСИ.

Спадът на цените на новите жилища на тримесечна основа на национално ниво е най-големият от третото тримесечие на 2013 г., когато е бил 2,2%, спад с 0,9% е имало и през първото тримесечие на 2015 г.

След като се вземат предвид и цените на старите жилища обаче, общият индекс на цените на жилищата в България отбелязва ръст на тримесечна основа от 1,2%, като при съществуващите жилища повишението достига 2,4%, най-високото ниво от второто тримесечие на 2017 г.

Спрямо първото тримесечие на миналата година цените на жилищата у нас нарастват с 4,7%, което обаче е най-бавният темп от първото тримесечие на 2016 г., когато поскъпването е било с 4,6%. При новите жилища годишният ръст достига 2% и е най-слабият от първото тримесечие на 2015 г., когато е бил 1,9%. В същото време старите жилища отбелязват повишение на цените на годишна база с 6,3%, като то се ускорява спрямо края на миналата година, когато е било 4,9%. Ръстът на цените на старите жилища е най-големият от второто тримесечие на 2018 г.

В София цените на жилищата отбелязват ръст от 1,7% на тримесечна основа и 6,2% на годишна основа, който е най-бавният от второто тримесечие на 2019 г. В столицата цените на съществуващите жилища са нараснали със 7% на годишна база, а на новите жилища – 5,1%.

Тенденцията старите жилища да поскъпват по-бързо от новите на годишна основа е валидна за почти всички големи градове в страната. В Пловдив цените на жилищата нарастват с 8,3%, най-бавният темп от първото тримесечие на 2019 г., като при старите жилища поскъпването е с 9,2%, а при новите – със 7,3%.

Във Варна жилищата поскъпват с 4,5% на годишна база, също е най-слабият темп от началото на 2019 г., като старите жилища регистрират скок на цената от 6,9%, а при новите жилища той е едва 0,2%. В Бургас ръстът на цените е с 3,2%, най-бързият от началото на миналата година благодарение на силното поскъпване на старите жилища със 7,5%, докато новите жилища поевтиняват на годишна основа с 1,7%.

В Русе жилищата поскъпват с 4,5% на годишна основа, като при старите ръстът е с 4,7%, а при новите  - 1,7%. Стара Загора единствена не се вписва в тенденцията, като там новите жилища отбелязват силен ръст от 11,2% на годишна основа, докато при старите е отчетено по-слабо поскъпване от 4,9%. Така средният ръст на цените на жилищата в града достига 6,5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 3 години
Нищо не чакам аз. Просто искам да видя балансирана цена, а не "евтино" - каквото и да значи това. Качеството масово е ниско, дори и да е добро - сградата се намира в п0сpaн квартал (щото елитните квартали са оле мале и те) и още една камара странични фактори. И на всичкото отгоре - продават ти нещо с крайна цена 200% от себестойност в полу-суров вид. Е мерси, за такава надценка не работят и наркотрафикантите. Да те светна - евтино ще значи да продават под себестойност, справедлива - 20-30% макс над. Тия простотии за търсене и предлагане, че били справедливи цените - не на мен тия брокерските братвежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Веск
преди 3 години
Коет си е така, така си е. Обаче въпросът е дали 30 процентов спад може да е безопасен за закъсалата я цивилизация българска. Аз след последните скандали вече не разглеждам нещата в плоскостта на икономическа криза и това колко ще е дълбока. Просто сме в цивилизационна криза. Чакаме корумпирани калинки да ни извадят от нея. Чакаме ли наистина? Така се е окалинчила и омафиотила държавата ни, че честно казано аз не мога да прецена колко мръсни пари например играят в имотите. Все пак строителството са едни поне 10 процента от БВП у нас. Като сложим и туризма и кризата в него става даже опасно да има спад 30 процента. Освен ако е за по-дълъг период. Големите градове така грознишки, партизански и просташки се презастроиха, че направо ми е жал за страната ни. Сякаш населението расте с 1 процент годишно, а то реално спада с толкова. Няма лошо да си купим нещо по-евтинко, само ако ни е нужно, но 30 процента соад за изостаналата ни цивилизация е опасен. Ми то освен да строим какво друго можем? Твърде малко неща. За съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 1
Hmi
преди 3 години
30 % спад си е съвсем реална възможност. Много фактори влияаят на един пазар, за да бъдем категорични и точни в прогнози, но фактът, че цените на новото падат по бързо от цените на старото ми говори за очакван спад. Новото се продава от строители, продавали са и продават по занятие, знае за колко време се продава апартамент и разпродава сграда, знае и колко е на печалба и къде е на загуба. Старото в масовия случай се продава от граждани, останал наследствен апартамент, придобит друг като инвестиция между другото и други хора, които в живота си купили и продали макс 1-2 апартамента. Иначе, спадът едва започва. За голямо "мяу" няма да говорим, веруюту, че "цена на имот само расте" ще ви помогне в следващите 5-10 години, докато чакате продавания имот да достигне желаната днес цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Има време, 30% спад в цените спрямо 2019/ Q1 2020 изобщо не са мираж.Просто в момента излизат платени на зелено имоти или стари такива.И това няма да е нито изненада, нито срив, а очаквана корекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
Веск
преди 3 години
Само не бързайте като теле пред майка си. Криза няма реално. Едва започва имам пред вид. Ние сме такъв опашкар в световните събития, че у нас и кризите идват далеч по-късно. Та той Станишев до поледно не вярваше 2009та. След 7 процента ръст годишен и над 8 милиарда евро чужди инвестиции пак годишно, колко може да стане зле . Ама стана. Та и сега. С този туризъм, услуги и работа на ишлеме няма да ни е лесно де. Така, че нека не бързаме. Съкращения ще има не само в частния сектор, а 60/40 няма да е вечно. То си е отложена или прикрита безработица. Мерките у нас са слаби и няма как да противодействат ефективно на кризата. Така, че не бързайте. Позападналата ни цивилизация я чака стрес тест. Ще се окъкаме. Споко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
тука разни апокалиптични картини се рисуваха , как всичко се спихва , ходят прoсяци по улиците и разнасят дограми и тухли на гръб и ги продават на безценица ... :))) ... има да чакат апокалиптиците доста за такива прогнози ... гледате някой сайт за сравняване на цени на имоти в различните градове по европа . когато цените в София, Пловдив , Варна започнат да се изравняват със сходни дестинации из гърция , португалия ( даже бих написал чехия и полша ) тогава ръстът от 5-6-7% годишно ще се ЗАБАВИ , а не да изчезне ... :))) ... дотогава всеки е свободен да мечтае в проценти колкото му душа дава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
До нас имаше две имотни агенции... Имаше... Явно по-малките вече си търсят истинска работа и само по-големите ще останат на пазара следващата година. А и банките затегнаха малко отпускането на ипотечни кредити, че те искат някой да ги връща, а не да имат апартаменти на тяхно име.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
Jorkata
преди 3 години
В края на годината, когато изтече 6-месечният срок за отлагане на плащанията по ипотеките - те тогава ще започне забавното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
rooctcho
преди 3 години
Поредната смешна статия, Юли / Август като започнат да излизат икономическите данни за второто тримесечие ще им лъснат дупетата. Още ли има мечтатели които си мислят че икономиката се е възстановила и вирусчето е избягало ?Трудното сега започва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 10
abdul
преди 3 години
По-скоро някой който е платил на зелено, ще остане без блокче, от колкото някой който е строил блокче, да не може да го запълни. Но чакай ти, евтино. Ще излязат разни *** по крайните квартали..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още