IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В доверителната сметка на Wirecard има пари като за един iPhone

Германската прокуратура издирва и бившия главен оперативен директор на концерна, той вероятно е във Филипините

17:45 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/JENS SCHLUETER</p>

Снимка: EPA/JENS SCHLUETER

Филипинският адвокат, който попадна в центъра на вниманието през последните няколко дни покрай касуза с изчезването на милиарди евро от Wirecard, гледа на себе си като на жертва. Wirecard заяви пред одиторите, че 39-годишния адвокат Марк Толентино е попечител на сметки с над 1,9 милиарда евро - банкови депозити, които „с голяма вероятност не съществуват“, както призна в понеделник доставчикът на платежни услуги. Във филипинските медии Толентино за първи път публично изказва мнението си за казуса. И пояснява, че се чувства измамен.

Той отхвърля факта, че той някога е бил отговорен за милиардни суми от Wirecard. „Истината е, че всичко, което имат тук, е само въздух под налягане", коментира той германската компания пред местния новинарски портал Rappler.

В сметките, които е открил, са депозирани само много малки суми. „Достатъчни са само да си купя iPhone“, казва Толентино. В публикация във Facebook, която бе междувременно премахната, той представя идеята, че някой ще му повери администрацията на почти два милиарда евро като съвсем нелепа: „Нямам опит с финансовото управление", написа той. „Защо човек, необразован в банковото дело като мен, да управлява огромни суми пари?"

Толентино казва пред Rappler, че в началото на февруари тази година е бил попитан дали може да действа като попечител. По това време към него са се обърнали група чужденци и филипинец.

Тези хора са се поинтересували как да създадат финтех компания във Филипините и след това го помолили да действа като довереник на компанията. Той се е съгласил, но официален договор е нямало.

Според Толентино хората, които са се свързали с него, не са били служители на Wirecard, а представители на компанията Citadelle от Сингапур.

Citadelle от години е попечител на предполагаемите милиарди на Wirecard в Азия. След началото на специалния одит на Wirecard от KPMG миналата година бизнес отношенията с Citadelle бяха прекратени в края на 2019 г., заяви Wirecard пред одиторите на KPMG.

Ако Citadelle действително е работила за Wirecard през февруари, както твърди Толентино, това може да е в противоречие с предишните изявления на Wirecard. Времевите периоди не съвпадат и на други места: Според изявленията на Wirecard в доклада на KPMG новият попечител е получил мандата през декември 2019 г. - ,а не след като служителите на Citadelle са го посетили два месеца по-късно.

Според Толентино като условие за доверителния мандат служителите на Citadelle са поискали той да открие сметки във Филипините в евро. Той е направил това в средата на февруари - общо шест сметки, които са на името на неговата адвокатска кантора. По-късно той е бил информиран за разследването от банките, поддържащи сметките.

Документите за сметките са били предадени на одиторската компания SGV - местния партньор на одиторската фирма EY, която разкри нередностите по отношение на предполагаемите активи на Wirecard.

Одиторите на EY установиха, че банковите потвърждения за предполагаемите милиарди очевидно са фалшифицирани. Филипинската централна банка също потвърди, че съответните средства никога не са влизали във финансовата система на страната от Югоизточна Азия.

Толентино се оплаква от кражба на самоличността с помощта на откритите от него акаунти. Той също така е получил стотици съобщения с обиди и дори заплахи за смърт, след като името му стана известно във връзка с аферата.

Междувременно Handelsblatt пише, че в рамките на аферата има втора заповед за арест,. Издадена на името на Ян Марсалек, дългогодишният главен оперативен директор на групата от Dax със седалище в Ашхайм край Мюнхен. Австриецът Марсалек беше освободен от задълженията си миналия четвъртък.

Подобно на подалия оставка и междувременно арестуван изпълнителен директор Маркус Браун, Марсалек също е заподозрян, че е надул общите активи и обем на продажбите на Wirecard, за да направи компанията финансово по-стабилна и по-привлекателна за инвеститорите и клиентите.

В центъра на разследването са предполагаемите банкови салда по доверителни сметки в две филипински банки на стойност над 1,9 милиарда евро. През нощта в неделя срещу понеделник около 3:00 часа местно време Wirecard издаде ad hoc съобщение, че тези банкови баланси „с голяма степен на вероятност не съществуват“.

Впоследствие прокуратурата в Мюнхен издаде заповед за арест срещу Браун в понеделник сутринта. Браун, който беше във Виена, е научил за заповедта за арест и се е представи в понеделник вечерта.

В първия си разговор той се е съгласи да сътрудничи, съобщи по-късно прокурорът. Във вторник заповедта за арест беше отменена след изплащане на гаранция от пет милиона евро и изисквания за седмично отчитане в полицията. Междувременно Браун е платил сумата и вече е свободен.

Ян Марсалек е на свобода или, по-точно - все още на свобода. По информация на Handelsblatt срещу него е издадена заповед за арест, но според медията е много вероятно той да се намира във филипинската столица Манила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още