IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel може да си позволи да загуби Apple, но не повече от това

Конкуренцията на пазара на чипове се засилва, а това не са добри новини за хардуерния гигант

16:34 | 24.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Intel ще се справи добре и без бизнеса с Apple, на която продаваше чипове. Ултимативният успех на Apple в тази област обаче може да се окаже по-труден, пише Wall Street Journal.

Apple прави процесори за своите iPhone и iPad от 2008 г. и отдавна твърди, че устройствата се представят по-добре с тях.

Сравнително малкия дял на Mac на пазара на персонални компютри до известна степен смекчава щетата. Според IDC Apple държи средно около 8% дял от глобалните продажби на персонални компютри за последните пет години.

Анализаторът на UBS Тимъти Аркури оценява, че Apple носи едва между 2 и 3 на сто от годишните приходи на Intel, а и преходът няма да се случи незабавно.

В понеделник Apple заяви, че има планирани компютри Mac с чипове на Intel, които предстои да предложи на потребителите, а пълният преход ще отнеме около две години. Да не забравяме, че приходите от Mac нараснаха с едва 2% през последната фискална година, след като спаднаха с близо 2% през предходната,

Това обаче ще отслаби допълнително бизнеса на Intel, свързан с персоналните компютри, който вече страда от съзряването на индустрията и сравнително слабите изгледи за растеж. Ако Apple успее в това си начинение или надмине представянето на чиповете на Intel, това ще засегне последната още повече.

Intel доминира на пазара на процесори за персонални компютри и сървъри, защото нейната x86 архитектура за чипове все още е широко смятана за по-добре представяща се спрямо ARM-базираната, която е често срещана при мобилни устройства, като смартфони и таблети.

Ето защо предишните опити с ARM-базирани чипове за лаптопи и сървъри не успяха да наберат сила. Стейси Расгон от Bernstein посочва, че един добър ARM-базиран Mac може да засегне Intel като „стимулира по-широкото приемане на алтернативите“. Това пък може да накара повече компании да последват стъпките на Apple. Най-добрият сценарий за отбрана на Intel е, че малцина разполагат с ресурсите да сторят същото.

Разходите на Apple за развойна дейност са около 17,4 млрд. долара годишно – над два пъти повече от комбинираната годишна сума на Lenovo, HP и Dell Technologies, на които се пада по-голямата част от продажбите на персонални компютри.

Разработката на процесори за сървъри и компютри не е толкова проста. Дори с финансовата ѝ мощ Apple се нуждаеше от десетилетие от пускането на първия си собствен чип за iPhone, за да разработи процесор за компютър, който е склонна да пусне на пазара.

Технологични гиганти като Google и Amazon разполагат с мащаба да отговорят на усилията на Apple в областта на развойната дейност. И двете компании вече са разработвали свои чипове за центровете си за данни – пазар, който е важен за Intel и на който тя среща все по-голяма конкуренция от Advanced Micro Services.

Intel може да си позволи да не присъства в Mac, стига да остане добре позиционирана в облака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
викаш положението започна да става нестабилно още като пуснаха процесорът елбрус , а сега като пуснаха супер процесорът елбрус 8sv съвсем стана неудържимо ... :))) ...вовата що не пусна некоя контейнер качен на грузовик с надпис "лучевое оружие" или "огоньок" на парада ... тъй , да повдигне духът на родна почва , пък нас да поразсмее ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Можел, не можел....То и Туитър банна по едно време Тръмп, *** е жив още чиляка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още