IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow спадна с над 700 пункта и записа най-лошия си ден от 11-и юни

S&P и Nasdaq също отчетоха понижения от над 2%

23:20 | 24.06.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса приключиха сесията в сряда на червена територия на фона на увеличаващия се брой новопотвърдени случаи на коронавирус, които предизвикаха безпокойство за икономическото възстановяване, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 710,16 пункта, или с 2,72%, до ниво от 25 445,94 пункта. Широкият измерител S&P 500  отписа 80,96 пункта, или 2,59%, до ниво от 3050,33 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 2,19%, или 222,20 пункта, до ниво от 9909,17 пункта.

Инвеститорите притеснения се засилиха след като властите във Флорида съобщиха, че потвърдените случаи на Covid-19 са нараснали с рекордните 5508 само във вторник, а сега общият им брой е 109 014. Междувременно Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът въведоха 14-дневна карантина за посетители от щати с висока заболеваемост.

„Последните новини за коронавируса не са положителни за фондовата борса, която заложи, че най-лошото от пандемичната рецесия е зад гърба ни“, казва Крис Рупки, главен икономист в MUFG. „Всички надежди на инвеститорите за по-добра икономика бяха заличени. Забравете за страховете от завръщането на вируса през есента, броя на новите случаи и хоспитализации в щати като Аризона, Тексас и Флорида, показват, че заплахата е активна в момента", коментира той.

Калифорния е един от щатите, които наблюдават драматичен скок в случаите и рекорд от над 7000 заразени на дневна база във вторник. В Тексас броят на случаите на Covid-19 скочи с 5489.

Акциите на United Airlines поевтиняха със 7,8%. Книжата на Delta, American и Southwest се търгуваха с над 6% по-ниско. Акциите на Carnival, Norwegian Cruise Line и Royal Caribbean поевтиняха съответно с 11,1%, 11,9% и 11%. Междувременно книжата на Disney отчетоха спад от 4,9% в цените си, след като служителите на тематичния парк се обявиха за отлагане на повторното отваряне на фона на ръста в случаите във Флорида.

„Пазарът върви надолу“, заяви стратегът на Evercore ISI Денис ДеБюшере. Това „поставя въпроса: Какво ще прави Калифорния? Те са имали постоянен растеж на случаите и никога не са рестартирали икономиката си“, добави той.

Маските и социалното дистанциране, които бяха наложени в различна степен в цялата страна през последната седмица, „ще станат норма на национално ниво“, пише стратегът.

Той добави, че числата за Covid-19 също имат отражение върху политиката. По-конкретно ДеБюшере твърди, че ръстът на заразените понижава шансовете на президента Тръмп за преизбиране и засилва призивите за още по-голям фискален стимул от Конгреса.

Разпродажбата в акции в сряда доведе до пренасочване на инвеститорите към традиционните сигурни убежища като злато и държавни облигации.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа е съответно до 0,682% и 1,441%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,21 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,48% на ниво от 1,125 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 2,36 долара до 40,27 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение от  2,34 долара до ниво от 38,03 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,37% до ниво от 1775,50 долара за тройунция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
телец
преди 3 години
Пак глупости на търкалета! Някои станаха милионери от честите промени на пазарите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Lucifer
преди 3 години
Пазарът върви на ****ната си, защото е деформиран толкова мащабно, както никога до сега, но ще агонизира до есента, после идва неизбежния апокалипсис...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Пазарът върви надолулу - ама 1-2 дни и пак нагоре. Очевидно е в люляно положение - ако гледаме за месец назад и във възходящ тренд, ако гледаме на три месеца. Нов пик можеше да се очаква, заради масовите сбирщини от вандалстващи "борци срещу дискриминацията" - ама ако тия са се изпонатръшкали, хич не ми е жал за тях.Хубаво е, че вирулентството на вирусът намалява и той става все по-безобиден - мутира и се приспособява към човеците... както впрочем всеки вирус, а и с лятото имунитетът на хората се вдига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още