IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът увеличи корпоративните зомбита

Не всички от тях обаче са вредни за икономиката в тази криза

09:06 | 05.07.20 г. 1
<p>
	Не трябва да се страхуваме от всички зомбита. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Не трябва да се страхуваме от всички зомбита. Снимка: Bloomberg

Парите никога не са били по-евтини. Правителствата и централните банки действаха бързо, за да ги предоставят в изобилие и по достъпен начин, подкрепяйки компаниите в пандемичния икономически спад. Лекът обаче има и обратен ефект. Докато регулаторите започват да отслабват схемите за запазване на работните места и други мерки за подкрепа, опасението е, че икономическото възстановяване ще бъде възпрепятствано от множеството задлъжнели компании, кретащи в зоната на корпоративния здрач: цяло поколение зомбита, пише Financial Times в редакционен коментар. 

Това не е ново явление. Дори преди кризата с Covid-19, десетилетието на ниските лихви помогна да се увеличи броят на „живите мъртви“: компании, които не са в състояние да покриват в дългосрочен план разходите си за обслужване на дълговете от печалбите. Ливъриджът в корпоративния сектор се увеличи значително след 2008 г.. Deutsche Bank Securities изчислява, че делът на зомбитата сред американските компании се е утроил след финансовата криза до над 18 на сто.

Пандемията създаде нови зомбита. Съществуват и страхове от разпространение на нежизнени „зомби работни места“, поддържани на системи от правителствените схемите за подкрепа на заетостта. Хората, работещи в сектори, които страдат от строгите правила за социално дистанциране, като например туризма и търговията на дребно, са особено уязвими. Набъбващият брой на тези икономически противоречия представлява предизвикателство за правителствата, докато те се мъчат да стимулират активността след икономическите блокажи.

Позволяването на зомби компаниите да кретат, неспособни да инвестират или да изплащат дълговете си, идва с цена за по-широката икономика. Проучванията показват, че тези компании са спирачка за растежа на производителността. Те могат също така да спъват преразпределението на работната ръка и уменията към по-продуктивните фирми. Не всяка зомби компания или работа може да бъде спасена. Но това не са нормални времена. Регулаторите трябва да намерят начини да се справят с планината от дълг, да насърчават инвестициите в нови продуктивни компании и да предлагат стимули за създаване на работни места.

Във Великобритания правителството обмисля временно намаляване на данъка върху добавената стойност, за да повиши икономическото доверие. Въпреки че това може да доведе до краткосрочно увеличение на потреблението, няма гаранция, че британците, които се страхуват за работните си места, ще бъдат в настроение да харчат. Правителството първо трябва да обмисли други инструменти. Отслабването на "данъчния клин" върху труда чрез понижаване на националното осигуряване, например, би имало голям ефект и би насърчило повече компании да наемат. Разрешаването на бизнеса да приспада директно всички инвестиции от облагаемия доход също би помогнало за стимулиране на така необходимите инвестиции.

Правителството на Обединеното кралство също обмисля да спаси компании, които се считат за стратегически важни за икономиката в рамките на договорености за заеми по поръчка или дълг срещу собствен капитал.

Няма причина да се страхувате от всички зомбита. Ако една компания е в състояние просто да покрива променливите си разходи и няма нужда да инвестира в момента, тогава нейното съществуване може да бъде от полза, тъй като допринася за заетостта. С увеличаването на заплатите е вероятно такива компании да фалират, но няма смисъл от изостряне на настоящата криза с безработицата чрез принудителното им изтласкване от бизнеса наведнъж.

Поддържането на някои от тези компании живи, дори и на системи, също би позволило на жизненоважни програми за преквалификация да работят по-ефективно - обучението на работното място се оказва по-успешно от преквалифицирането на съкратени работници. Схемите за преквалификация също ще бъдат от решаващо значение за подпомагането на работниците, които са заседнали в зомби работни места, да намерят нови. Същото важи и за гаранциите за работните места на младите служители.

Пандемията вече нанесе изключителни щети. Регулаторите трябва да предприемат редица стратегии, за да гарантират, че днешната ликвидна криза при корпорациите няма да се превърне в криза на неплатежоспособността, която да обхване цялата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Коронавирусът увеличи корпоративните зомбита ФЕД увеличи увеличи корпоративните зомбита - последно купи от свръх губещият шистак Оазис петролиум!*** к'во заглавие за шистак, а - Оазис :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още