IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

Извънредната епидемична обстановка бе удължена до 15 юли, а Wirecarad стана първата компания от Dax, подала заявление за защита от фалит

09:00 | 29.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Jayme Gershen/Bloomberg</p>

Снимка: Jayme Gershen/Bloomberg

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Специализираният наказателен съд оправда всички обвиняеми по делото за продажбата на миноритарния дял на ЕVN. Съдия Вилислава Ангелова прочете присъдата малко след 15:30 ч. в неделя, а подсъдими бяха двама бивши министри от първия кабинет на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев и още трима души - експертите на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев.  Делото се води от 2016 г., два пъти беше връщано от съда на прокуратурата, като, според обвинението, продажбата на държавните дялове в ЕVN през декември 2011 г. е нанесло щети в голям размер на държавата от 20 млн. лв. Продажбата е станала, според прокуратурата, на цени, по-ниски от пазарните след оценка от “Булброкърс” (собственост на Прокопиев). Симеон Дянков е обвинен в длъжностно престъпление, Трайчо Трайков - в умишлена безстопанственост, Иво Прокопиев - в подбудителство, трима служители на Булброкърс - в злоупотребя с доверие.

След като през минатата седмица България отмени почти всички мерки, свързани с ограничаването на коронавируса, през тази седмица броят на заразените продължи да се покачва, а по препоръка на Щаба правителството взе решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Предложението на здравния министър е мотивирано със значителното увеличаване на среднодневният брой на заразените с COVID-19 в периода от 10 до 23 юни - 84 души, или 3,2 пъти повече спрямо предходния период. Междувременно със заповед на здравния министър бяха върнати някои противоепидемични мерки като носенето на маски на закрито, спазване на дистанция и др.

Специализираната прокуратура разслева секретаря на президента по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов за престъпно сдружение с бизнесмена Пламен Бобоков с цел търговия с влияние. Обвинението срещу Узунов е, че изпратил на Бобоков все още непубликувано съдебно решение във връзка с "арестувания" през 2017 г. либийски танкер Badr. Узунов беше разпитан и освободен. Същевременно държавният глава Румен Радев обяви в петък, че прокуратурата се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя.  Междувременно Специализираният апелативен съд отказа да задържи под стража бизнесмена Пламен Бобоков, обвинен за незаконен внос на боклук. Прокуратурата настояваше той да бъде върнат в ареста, защото не е внесъл навреме определената му парична гаранция от 1 млн. лева - довод, който съдът не възприе, предава БТА.

Без особени дебати депутатите одобриха на първо и второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2020 г.  Това е втора ревизия за план-сметката в рамките на на една година. "За" законопроекта на първо четене гласуваха единодушно всички присъстващи 125 народни представители. По предложение на председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова промените бяха гласувани и на второ четене. Измененията касаят държавните гаранции, които Министерският съвет може да издава през текущата година. По-конкретно те са свързани с борбата срещу коронакризата и ангажимента на страната ни да осигури държавни гаранции за европейските инструменти срещу COVID-19.

За пореден път се удължават сроковете по Наредба Н-18. Фирмите, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ще трябва да отговорят на изискванията на наредбата до края на тази година, като предишният срок беше 31 юли, става ясно от публикувани за обществено обсъждане поредни промени в нормативния акт. Те се случват на фона на редица срещи между бизнеса, НАП и финансовия министър с цел наредбата да стане по-ясна и изпълнима. Взети са предвид много от исканията на фирмите. Едно от предложенията е срокът за блокиране на касовия апарат - ако поради техническа неизправност спре да подава данни към НАП, да се удължи от 24 на 72 часа.

Общественото обсъждане по документа е със срок до 22 юли, като до момента се водеха сериозни преговори между МФ, НАП и бизнеса. Недоволството бе породено от влизащите в сила промени в подзаконовия нормативен акт, които силно затрудняват работата на бизнеса. Припомняме, че в началото на годината след обществено недоволство финансовият министър отложи с 6 месеца приемането на промените в наредбата, които трябваше да влязат в сила на 31 януари тази година.

Банковото кредитиране остава замръзнало и през май, показва паричната статистика на БНБ. Общо кредитните портфейли на банките се свиват със 133 млн. лв. за месец до 58.7 млрд. лв. Спадът се дължи най-вече на фирмените заеми, които намаляват със 154 млн. лв. за май. При домакинствата движенията продължават да са противопосочни. Втори пореден месец има свиване на потребителските заеми - с малко над 10 млн. лв. При жилищните пък продължава да се отчита ръст - 55 млн. лв., но темпът му се забавя - през 2019 г. средномесечно ипотечните портфейли на банковата система нарастваха с почти 114 млн. лв.

Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, остават на досегашния режим на облагане с ДДС в размер на 20%. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).  Данъчните припомнят, че от 1 юли започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Ставката от 9% е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г. От  промяната на Закона за ДДС ще се възползват вече не само хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число на електронни издания. Измененията обхващат също и търговците на детски продукти  – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС.

Съгласно новите разпоредби каращите тротинетки са длъжни  да използват в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани. 

Водачите на такива превозни средства са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. В тъмните часове на денонощието или при намалена видимост водачът трябва да управлява индивидуалното електрическо превозно средство с включени светлини. В случай, че лицето е до 18 години, трябва да ползва каска. На водачите на електрически тротинетки е забранено да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км в час.

ЕС и еврозоната

Акционерите на Lufthansa се съгласиха на влизането с 20% на държавата в германската компания. По-рано договореният пакет от помощи в размер на 9 милиарда евро вече може да бъде приложен. Преди това и Европейската комисия одобри държавната помощ при условие, че Lufthansa трябва да предаде на конкурентите права за излитане и кацане. Конкурентната авиокомпания Ryanair вече обяви, че ще заведе дело срещу държавната помощ.

Доставчикът на платежни услуги Wirecard е подал заявление за откриване на производство по несъстоятелност. Групата също така проверява дали са нужни молби за банкрут за дъщерните дружества на Wirecard. Wirecard беше подложена на огромен натиск поради скандал с финансовия си баланс. Вследствие на това банките кредитори на Wirecard имат право да прекратят заеми в размер на над два милиарда евро, тъй като компанията не е представила заверен баланс за предходната година до петък.

В отговор на скандала с Wirecard федералният министър на финансите Олаф Шолц (SPD) обяви, че ще обмисли реформиране на германския финансов надзор (Bafin). Министерството му ще разработи концепция в следващите дни. Европейската комисия също така възложи на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) да проучи възможните грешки от страна на Bafin. Освен всичко друго Bafin заведе дело през 2019 г. срещу журналист от Financial Times, който от години съобщаваше за съмнения за баланса на Wirecard и бизнеса на групата.

Ръководителят на Федералната агенция по заетостта на Германия Детлеф Шеле предполага, че броят на безработните в Германия ще нарасне до над три милиона за първи път от много време насам - през лятото поради коронакризата. Според последните официални данни процентът на безработицата през май е около 2,8 милиона (безработица: 6,1%).

Европейската централна банка одобри разкриването на непубликувани досега документи от страна на ръководителя на Бундесбанк Йенс Вайдман. След това Вайдман може да ги предаде на Бундестага и на федералното правителство. Документите са предназначени да покажат, че ЕЦБ е взела предвид пропорционалността при своите покупки, което е изискване на Федералния конституционен съд, за да може Бундесбанк да продължи да участва в програмата на ЕЦБ за държавни облигации (PSPP).

Представителите на Европейския съюз не успяха да се споразумеят за "безопасните" страни, чиито граждани ще могат да влизат на територията му от 1 юли. В петък вечер посланиците на 27-те страни членки бяха предложили списък от държави, който не включва САЩ - Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Мароко, Нова Зеландия, Сърбия, Тайланд, Тунис, Уругвай, Черна гора, Южна Корея и Япония. Към тях се добавя и Китай, но при условие че Пекин въведе реципрочни мерки. Срокът за гласуването беше до събота вечерта, но някои от страните са поискали повече време. Консултациите продължават и ще се удължат до понеделник според информация на AFP.

Испания ще предложи своя икономически министър Надя Калвиньо за кандидат за ръководния пост на Еврогрупата.. По този начин Испания става първата страна, обявила кандидат за позицията.  Председателят на Еврогрупата ръководи 19-те министри на финансите на страните от еврозоната. Предложенията за кандидати за председателския пост трябва да бъдат внесени до края на деня преди гласуването, планирано за 9 юли, споделя правителствен източник. Калвиньо, която също е вицепремиер в коалиционното правителство на Испания, се очаква да бъде един от основните кандидати за позицията на председател на Еврогрупата. Тя беше и основният избор на Мадрид за тази кандидатура.

САЩ

Американските финансови регулатори обявиха облекчаване на „правилото на Волкър“, взето след финансовата криза. Освен всичко друго то смекчава забраната на банките да инвестират в частен капитал или хедж фондове. Промяната трябва да се прилага от 1 октомври.

Междувременно Федералният резерв на САЩ разпореди на големите банки в страната да се откажат от изплащането на дивиденти и обратно изкупуване поне до четвъртото тримесечие. Това има за цел да укрепи балансите на кредиторите в рамките на причинената от коронавируса криза. Фед смята, че продължителният икономически спад може да натовари най-големите банки в страната със загуби до 700 млрд. долара заради лоши кредити.

С интерес се следеше и представянето на Deutsche Bank. За втори пореден път германската банка успя да премине без забележки стрес теста, което представлява важен успех за местния ръководител Кристиана Рейли, която направи висш приоритет на управлението си подобрението на отношенията с правителството в САЩ.

Глобалната икономика

Според данни на Световната търговска организация (СТО) глобалната търговия със стоки се е сринала по-рязко от всякога през първата половина на годината. През второто тримесечие се наблюдава намаление с 18,5% в сравнение със същия период на предходната година, като през първото тримесечие търговията със стоки вече е намаляла с 3%.

МВФ преразгледа значително прогнозата си за глобалния икономически растеж. В световен мащаб икономиката вероятно ще се срине с 4,9% тази година, докато през април се очакваше спад от само 3%.

Обявените фискални мерки на стойност около 11 трлн. долара в цял свят спрямо 8 трлн. долара през април са помогнали за смекчаването на удара за служителите и компаниите. Бързите и иновативни намеси на централните банки са ограничили ръста на лихвите по кредитите, а притокът на портфейли към нововъзникващите пазари се е възстановил спрямо рекордното изтегляне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още