IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия ще произвежда ваксина срещу Covid-19 най-късно от януари

Страната сключи сделка с Великобритания за трансфер на технологии, за да произвежда ваксина на местно ниво

12:06 | 28.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Бразилия, която е на второ място в света по брой потвърдени случаи на коронавирус и жертви, сключи сделка с Великобритания, чрез която ще може да произвежда на местно ниво ваксини срещу Covid-19. Ваксината към момента се разработва съвместно от университета „Оксфорд“ и фармацевтичната компания AstraZeneca, съобщава Bloomberg.

Бразилия ще разпредели 287 милиона долара, за да купи необходимите съставки за 100 млн. дози ваксини, които ще произвежда на местно ниво след трансфера на технологиите. Това обяви главният секретар на здравното министерство на страната Елсио Франко по време на официална пресконференция в столицата Бразилия.

Първата поръчка, независимо от крайния резултат на клиничните тестове на ваксината, ще струва на Бразилия 127 млн. долара, обяснява Франко. Тя ще включва 30,4 млн. дози, които ще бъдат доставени през декември и януари, както и трансферът на технологиите. 

По думите на Франко е необходимо да се поеме подобен риск, тъй като е нужно да се намери спешно ефективно решение, което да е в подкрепа на доброто здравословно състояние на гражданите и възстановяването на растежа на икономиката.

По план, след като ваксината докаже ефективността си, ще бъдат произведени допълнителни 70 млн. дози в института за научни изследвания Fundacao Oswaldo Cruz и в института по имунология Bio-Manguinhos за общо 160 млн. долара.

В събота Бразилия регистрира 1109 нови смъртни случаи от коронавирус. Така общият брой на жертвите от Covid-19 в латиноамериканската страна вече е над 57 хил., а броят на потвърдените случаи нараства с близо 38 хил. до 1.31 млн. Единствената страна с по-голям брой заразени в световен мащаб засега е САЩ.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Ваксина няма, но вече се говори за производство. Ваксина не е създадена за последните десетилетия, но сега се напънаха и я направиха за 6 месеца. Вие които пропагандирате лъжи сте най-долу в хранителната верига. Вашите родители, вашите деца и вие ще сте първите засегнати от тази "чудотворна" ваксина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още